Hlavní obsah

Maradona poprosil Angličany o omluvu své "boží ruky"

LONDÝN

Legendární argentinský fotbalista Diego Maradona po více než 21 letech poprosil Angličany o odpuštění za svou "boží ruku". O omluvení své neprávem uznané branky ze semifinále mistrovství světa 1986 požádal na stránkách britského deníku The Sun. Argentinci s přispěním Maradonova gólu porazili ve čtvrtfinále Anglii 2:1 a následně získali titul.

Článek

"Kdybych uměl cestovat v čase a dokázal přepsat historii, udělal bych to. Ale to nemohu. Ten gól je pořád gólem, my jsme byli mistři světa a já jsem se stal nejlepším hráčem světa," řekl Maradona, který ve výskoku nataženou rukou překonal Petera Shiltona.

Tento gól se zapsal do fotbalové historie stejně jako Maradonovo sólo, díky němuž ve čtvrtfinále zvýšil vedení Argentiny na 2:0. V boji o titul pak Jihoameričané porazili Německo.

Maradona patří k nejlepším fotbalistům historie, ale především jeho problémy se životosprávou ho v kariéře brzdily. Jinak mohl podle svých slov překonat i Pelého. "Kdybych nikdy nebral kokain, nebylo by jakýchkoli pochyb o tom, kdo je nejlepší fotbalista všech dob: já. Mohl jsem být třikrát tak dobrý," prohlásil.

Zkritizoval zároveň kvality slavného anglického záložníka Davida Beckhama, kterého navzdory jeho popularitě považuje jen za dobrého hráče, nic víc. Podle Maradony se po fotbalových trávnících pohybují stovky stejně dobrých hráčů.

Reklama