Hlavní obsah

Kanouté je Fotbalistou roku v Africe

LOMÉ

Útočník Frédéric Kanouté z FC Sevilla byl vyhlášen nejlepším africkým fotbalistou loňského roku. Třicetiletý reprezentant Mali, o jehož kvalitách se na podzim přesvědčili i fotbalisté pražské Slavie v Lize mistrů, zvítězil v anketě před dvěma hráči Chelsea. Za Kanoutém skončili v hlasování 53 reprezentačních trenérů afrického kontinentu kanonýr Didier Drogba z Pobřeží slonoviny a ghanský záložník Michael Essien.

Článek

Kanouté se stal prvním vítězem ankety narozeným v Evropě. Dvojnásobný šampión Poháru UEFA se narodil na předměstí Lyonu a v mládežnickém věku dokonce reprezentoval Francii. Za Mali hraje až od roku 2004.

"Věnuji tuhle cenu rodičům a lidem v Mali," uvedl Kanouté na ceremoniálu v Lomé. Trofej převzal v pátek v hlavním městě Toga pár hodin poté, co byl jeho tým vyřazen z afrického šampionátu v Ghaně. "Věřím, že sport se může stát nástrojem při rozvoji Afriky," prohlásil útočník, který se snaží pomáhat dětem v Mali.

Fotbalista Mali získal tuto cenu teprve podruhé v historii, premiérový ročník ankety v roce 1970 vyhrál Salif Keita. Týmem roku 2007 se stala reprezentace Pobřeží slonoviny.

Reklama