Hlavní obsah

Dravec Fenin bude útočit v oranžové

PRAHA

Srazu fotbalové reprezentace před soustředěním na Kypru využila společnost Nike k tomu, aby představila nový model kopaček. Mercurial Vapor IV budou z českých fotbalistů například používat Milan Baroš, Michal Kadlec, Tomáš Sivok a Martin Fenin. Až na Baroše fotbalisté během nedělního srazu národního celku nové kopačky představili v Praze veřejnosti.

Foto: Nike

Martin Fenin

Článek
Fotogalerie

Model Mercurial Vapor původně vznikl pro Brazilce Ronalda, který v něm hrál v březnu 1998 za Inter Milán proti Parmě. O deset let později se v modernější verzi prohání světové hvězdy Didier Drogba, Robinho, Zlatan Ibrahimovič nebo Cristiano Ronaldo. Portugalský fenomén z Manchesteru United dokonce v prvním utkání v nových kopačkách vstřelil hattrick.

Tři góly se podařilo vstřelit i Martinu Feninovi z Frankfurtu. Dvacetiletý útočník v sobotním utkání vstřelil všechny góly Eintrachtu při výhře 3:0 na hřišti Herthy Berlín. Fenin společně s vybranými kolegy z reprezentace nové kopačky poprvé vyzkouší během soustředění na Kypru.

„Je to krok dopředu, už jsem je týden testoval v Německu. Ve Vaporech hraju od patnácti let. Pro mě jako pro útočníka je nejdůležitější, že jsou tak lehké. Skoro je necítím, zvlášť když je mokro, tak jsou úplně super. Jsou strašně pohodlné,“ popsal svoji zkušenost s kopačkami Fenin. Ex-teplický útočník v Berlíně střílel ještě ve starším modelu. „V lize budu muset nastoupit s těmi, ve kterých jsem dal tři góly. Ty jsou bílo-zlaté,“ uvedl vicemistr světa do 20 let z loňského roku.

Lehká bota

Nová kopačka má nízkou hmotnost, váha boty je lehce nad 200 gramů. Patentovaný Vapor Traction System umožňuje lepší zrychlení a záběr do všech směrů. Kopačky mají také zcela nově řešený svršek. Díky němu mohou hráči nejen rychleji běhat, ale také rychleji vést míč a střílet. Kontaktní plocha je povrchově upravená jen do té míry, aby zlepšovala kontrolu míče.

Extravagantní vzhled příliš netěší Tomáše Sivoka. „Pro mě barva moc dobrá není. Na stoperu podobně barvené variace moc dobré nejsou. Do budoucna snad Nike udělá barvy, které nebudou tak provokovat. Ty jsou spíš pro útočníky. Vyhovovala by mi variace do sparťanských barev,“ vznesl návrh hráč Sparty.

Od špičky k nártu jsou strategicky umístěné linie pro lepší kontrolu míče, které vytvářejí neklouzavý povrch pro hru při každém počasí. Materiál svršku kopačky je sešitý pouze jediným švem, a to na patě. „Do kopačky jsme zapracovali připomínky přímo od hráčů jako je Cristiano Ronaldo,” vysvětluje v tiskové zprávě Andy Caine, ředitel designu Nike Football.

Jako zpestření v neděli absolvovali Martin Fenin a Michal Kadlec dovednostní závod v nových kopačkách na čas. Útočník Frankfurtu Fenin byl o vteřinu rychlejší a bek Sparty tak na příštím domácím utkání reprezentace bude mít tričko s nápisem Martin Fenin je lepší než já. Tak totiž zněla sázka obou reprezentantů před závodem.

Reklama

Související témata: