Hlavní obsah

Semifinalisty afrického šampionátu jsou Ghana a Pobřeží slonoviny

AKKRA

Fotbalový šampionát Afriky zná první dva semifinalisty. V boji o titul mistra kontinentu zůstávají reprezentanti domácí Ghany, kteří v nedělním čtvrtfinálovém duelu zdolali Nigérii 2:1, přestože hráli poslední půlhodinu v deseti bez vyloučeného kapitána Mensaha. V druhém čtvrtfinále pak Pobřeží slonoviny přehrálo Guineu vysoko 5:0. Ghana se v semifinále utká s vítězem duelu mezi Tuniskem a Kamerunem, "Sloni" čekají na soupeře z utkání mezi Egyptem a Angolou.

Článek

Ghana, která celý turnaj pořádá, se na postup nadřela. Nigérie, jež proklouzla do čtvrtfinále s velkou dávkou štěstí, totiž začala velmi dobře. Dostala se také do vedení, když Yakubu proměnil pokutový kop. Jenže v nastaveném čase první půle si na centr naskočil třetí nejlepší hráč afrického kontinentu za minulý rok Michael Essien z Chelsea a hlavičkou vyrovnal.

Po změně stran oba týmy hrály opatrně, ovšem po hodině hry fauloval unikajícího protihráče Mensah a byl vyloučen. Nigérie přesilovou hru nedokázala využít a malou aktivitou dala Ghaně šanci. Domácí hráči hnáni publikem jí také využili. Muntari poslal osm minut před koncem střílený centr a Agogo střelou do prázdné branky rozhodl.

"Jsem šťastný hlavně z toho, že jsme postoupili do semifinále. Nemohu uvěřit tomu, že je to skutečnost," zářil po utkání Agogo, který se spoluhráči sklidil také uznání od trenéra Claudea Le Roye. "Dnes jsou moji hráči hrdiny. Otočit zápas s deseti lidmi proti takovému týmu jako je Nigérie a ještě k tomu vyhrát... Jsem na svůj tým pyšný," rozplýval se trenér Ghany.

Pobřeží slonoviny dokazovalo, že jsou favority

Reprezentanti Pobřeží slonoviny od začátku dokazovali, že jsou v souboji s Guineou velkými favority. Převahu potvrdil v polovině první půle Keita, který využil chybného postavení brankáře a překvapivou střelou z úhlu otevřel skóre.

Guinea se bez potrestaného Feindouna těžko dostávala do šancí, naopak sama v obraně hořela. Pobřeží slonoviny zahodilo hned několik velkých šancí, a tak se navýšení skóre dočkalo až dvacet minut před koncem, kdy rychlý brejk zakončil Drogba. Útočník Chelsea záhy vymyslel třetí trefu, když uličkou uvolnil svého klubového spoluhráče Kaloua, který obešel i brankáře a střelou do prázdné branky definitivně stvrdil postup. "Sloni" pak frustrovanou obranu Guiney pokořili ještě dvakrát.

Mistrovství Afriky - čtvrtfinále:
Ghana - Nigérie 2:1 (1:1)
Branky: 45.+2 Essien, 82. Agogo - 35. Yakubu z pen. ČK: 59. Mensah (Ghana).
Pobřeží slonoviny - Guinea 5:0 (1:0)
Branky: 72. a 81. Kalou, 25. Keita, 70. Drogba, 86. B. Koné.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články