Hlavní obsah

Ghana doma neuspěla, o africký titul si zahraje Kamerun s Egyptem

Fotbalisté Kamerunu si zahrají o pátý titul z mistrovství Afriky poté, co ve čtvrtečním semifinále ukončili sen Ghany o triumfu na šampionátu na domácí půdě. "Nepřemožitelní lvi" vyhráli v Akkře 1:0, přestože v závěru přišli o vyloučeného obránce André Bikeyho. V nedělním finále Kamerunci nastoupí proti obhájci titulu z Egyptu, který si poradil překvapivě hladce s Pobřežím slonoviny 4:1.

Článek

Egypťané se ujali vedení ve 12. minutě střelou Fathyho. Stav 1:0 ve prospěch obhájce titulu vydržel až do 62. minuty, v té zvýšil Zaky na 2:0, ale v zápětí snížil Keita. O čtyři minuty později znovu vedli Egypťané o dvě branky, druhý gól v zápase si připsal Zaky. Tečku za utkáním a konečný stav 4:1 stanovil v 90. minutě Terika.

O jedinou branku zápasu mezi Ghanou a Kamerunem se postaral v 71. minutě střídající Alain N'kong, který z rychlého brejku využil přesnou přihrávku nejlepšího střelce turnaje Samuela Eto'a. Kamerun vstřelil dvanáctý gól ve čtyřech posledních zápasech od úvodní prohry 2:4 s Egyptem. Osmadvacetiletý hrdina zápasu si osladil důležitým gólem návrat do národního týmu, ve kterém se díky nominaci na šampionát objevil po osmileté pauze.

Domácím nepomohla ani krátká přesilovka v závěru utkání po vyloučení Bikeyho. Kamerunský obránce dostal v 91. minutě červenou kartu, když strčil do jednoho z pořadatelů, který byl přivolán na plochu k ošetření zraněného kamerunského fotbalistu. Bikey si tak nezahraje v nedělním finále.

Ghana koučovaná trenérem Claudem Le Royem, jenž před dvaceti lety dovedl k titulu právě Kamerun, nastoupila bez distancovaného kapitána Johna Mensaha. Obránce byl potrestán za červenou kartu ze čtvrtfinálového duelu s Nigérií.

Kamerun si zahraje ve finále pošesté v historii, naposledy v něm byl v roce 2002, kdy šampionát vyhrál.

AFRICKÝ POHÁR NÁRODŮ - semifinále
Ghana - Kamerun 0:1 (0:0)
Branka: 71. N'kong.
Pobřeží slonoviny - Egypt 1:4 (0:1)
Branky: 63. Keita - 62. a 67. Zaky, 12. Fathy, 90. Terika.

Reklama

Související témata: