Hlavní obsah

Bronz získala na fotbalovém mistrovství Afriky Ghana

KUMASI

Bronzové medaile na mistrovství Afriky získali fotbalisté domácí Ghany, kteří v sobotním utkání o třetí místo porazili Pobřeží slonoviny 4:2. O vítězství pořadatelské země rozhodl deset minut před koncem Junior Agogo, "Slonům" nepomohly ani dva góly útočníka německých Brém Boubakara Sanoga.

Článek

Ghana vstoupila do duelu smutných semifinalistů dobře, když záložník anglického Portsmouthu Muntari perfektně zahrál přímý kop. Jenže Pobřeží slonoviny se rychle oklepalo a dvěma góly Sanoga v rozmezí osmi minut zápas otočilo. Útočník Brém nejprve dostal pas za obranu od Keity a střelou k tyči vyrovnal. Následně se štěstím dorazil střelu Drogby. Největší hvězda týmu mu pak málem připravila i třetí trefu, ovšem Sanogo hattrick odmítl střelou do břevna.

"Jsem tak šťastný, že jsme vyhráli. Moc nechybělo a po prvním poločase jsme neměli o co hrát. Soupeř nás mohl dorazit," prohlásil po utkání trenér Ghany Claude LeRoy. "V kabině jsem proto hráčům také řekl, že by se po přestávce mělo něco stát, protože jsme pořád žili," dodal Francouz, kterému ještě před zápasem vedení ghanského svazu nabídlo prodloužení smlouvy.

Díky třem gólům v prvním poločase překonal letošní ročník afrického mistrovství rekord v počtu vstřelených branek na jednom šampionátu. Po skončení duelu o třetí místo se počítadlo nakonec zastavilo na 98 gólech, čímž turnaj v Ghaně o pět branek překonal dosavadní maximum z mistrovství v Burkině Faso v roce 1998.

Hru ztěžovalo množství komárů

Po změně stran se oba týmy musely podle serveru BBC vypořádat s velkým množství much a komárů, kteří se najednou objevili na stadionu v Kumasi. Možná i proto ubraly na tempu, ovšem jen do 70. minuty. To útočník Owusu-Abeyie, který již v první půli nahradil zraněného Baffoura Gyana, zařadil nejvyšší rychlost, přesprintoval tři obránce a střelou podél padajícího gólmana vyrovnal.

"Ghana dobře nastoupila do druhé půle a porazila nás skvělým fotbalem. Odehráli jsme dobrý turnaj, dneska jsme však měli v první půli zápas rozhodnout," prohlásil trenér poraženého celku Gérard Gili.

O deset minut později dokonal obrat Junior Agogo, který se po kombinaci s Michaelem Essienem dostal sám před brankáře a rozhodl o ghanské bronzové náplasti za semifinálové vyřazení. Tečku za zápasem udělal čtvrtým gólem domácích pět minut před koncem Haminu Draman.

Výsledek - o 3. místo:
Ghana - Pobřeží slonoviny 4:2 (1:2)
Branky: 10. Muntari, 70. Owusu-Abeyie, 80. Agogo, 85. Draman - 24. a 32. Sanogo.

Reklama

Související témata: