Hlavní obsah

Fotbalisté Egypta obhájili africký titul

AKKRA

Fotbalisté Egypta obhájili titul mistra Afriky, když v nedělním finále porazili Kamerun 1:0. Již šestým triumfem si pojistili pozici nejúspěšnější země v historii kontinentálního šampionátu. Jedinou branku zápasu v Akkře vstřelil čtvrthodiny před koncem útočník Mohammed Abútrika.

Článek

Egypt na letošním mistrovství nenašel přemožitele, když jediné body ztratil remízou se Zambií v základní skupině, kdy již měl jistý postup. V základní skupině také svedl první souboj s Kamerunem, ve kterém zvítězil 4:2.

Finále však tak jednoznačné nebylo. Egypt zahodil hned několik šancí, Kamerun se spíše bránil. V 16. minutě navíc přišel o záložníka Arsenalu Alexandera Songa, který nastoupil, přestože měl po semifinálovém duelu s Ghanou zraněnou nohu.

Smutným hrdinou souboje týmů, které vyhrály pět z posledních šesti turnajů, se stal jeho strýc Rigobert. Zkušený stoper a kapitán Kamerunu čtvrthodiny před koncem váhal s rozehrávkou, dotírající Zidan ho dokázal obrat o míč, přihrál Abútrikovi, který stačil zacílit do odkryté branky.

V závěru se Kamerun dostal do jediné vážnější šance, ale Song opět zklamal, když hlavičkoval těsně nad. Neprosadil se ani nejlepší střelec turnaje Samuel Eto'o.

Kamerun - Egypt 0:1 (0:0)
Branka: 76. Abútrika. Rozhodčí: Codjia (Benin). Diváci: 30.000.
Kamerun: Kameni - Geremi, Tchato, R. Song, Atouba - Emana (56. Idrissou), A. Song (16. Binya, Mbia, Epalle (65. M'Bami) - Nkong - Eto'o.
Egypt: Al Hadarí - Muhammad, Saíd, Gomaa, Moawad - Rabú, Fathí, Hassan, Abútrika - Moteab (60. Zidan), Zaki (84. Šavkí).

Reklama

Související témata: