Hlavní obsah

V Rakousku propukl spor o oficiální píseň fotbalového šampionátu

VÍDEŇ

Nečekaný spor se rozhořel v Rakousku kolem oficiální písně pro nadcházející evropský fotbalový šampionát. O rozruch, který má i politické pozadí, se postarala skupina lidových muzikantů ze Štýrska, která vystupuje pod názvem Edlseer.

Článek

Skupina vydala v těchto dnech zvukový nosič s nahrávkou své písně Überall auf der Welt scheint die Sonne (Všude na světě svítí slunce) a označila ji na obalu jako oficiální píseň fanoušků pro Euro 2008, které se bude konat v červnu v Rakousku a Švýcarsku.

Jako oficiální "hymnu" pro Euro představili Edlseer tuto píseň také 5. února při slavnostním otevření první fanouškovské míle ve východoštýrském Birkfeldu, kde byl při této příležitosti zároveň vytvořen údajný nový světový rekord v mávání vlajkami - současně do rytmu písně mávalo prapory 3000 lidí.

Podnikaví muzikanti ze Štýrska dokonce tvrdí, že jim jejich písničku posvětil i spolek Österreich am Ball (Rakousko u míče), který z pověření vlády zajišťuje propagaci mistrovství v Rakousku. Spolek to však popírá a uvádí, že o oficiální písni šampionátu nebylo ještě rozhodnuto a ani finanční částka, vyčleněná na uspořádání soutěže o takovou píseň, nebyla ještě vydána.

Místní komentátoři soudí, že hlavním důvodem sporu je politická rivalita. Edlseer totiž s písničkou se stejným názvem provázeli již v roce 2006 volební kampaň nynějšího sociálnědemokratického kancléře Alfreda Gusenbauera, i když obě verze prý nejsou zcela identické. A to se nelíbí politickým protivníkům, zvláště když v čele spolku Rakousko u míče stojí bývalá vicekancléřka Susanne Riessová-Passerová, která ve vládě lidoveckého kancléře Wolfganga Schüssela zastupovala krajně pravicovou stranu svobodných.

Reklama