Hlavní obsah

V centru Vídně bude rozmístěna stovka fotbalových soch

VÍDEŇ

Během fotbalového mistrovství Evropy bude rakouská metropole Vídeň zaplněna nejen fanoušky, ale i stovkou soch fotbalistů. O akci v pondělí informovali organizátoři spolu s rakouskou fotbalovou legendou Hansem Kranklem, který převzal nad projektem záštitu.

Článek

Projekt, který je součástí rozsáhlé kampaně "Fotbal a umění", nese název "johann9" právě na počest Krankla. Ten proslul pod tímto označením, které skrývá jeho lidové křestní jméno a číslo, jež nosil na dresu. Proslulý kanonýr Krankl je v Rakousku stále označován za autora nejslavnějšího gólu v historii země - branky při vítězství nad Německem na mistrovství světa v roce 1978 v Argentině.

"Považuji za velkou čest, že jsem byl jako patron této akce vybrán právě já. Jednak proto, že tak můžu přispět k další popularizaci fotbalu, a také proto, že akce má i ušlechtilý charitativní cíl," řekl v pondělí Krankl při prezentaci makety jedné z variant sochy.

Budou vyrobeny v životní velikosti

Skulptury navržené sochařem Christianem Jakubowským se právě vyrábějí a měly by být v květnu rozmístěny v centru Vídně hlavně kolem takzvané fanouškovské míle, nákupní ulice Mariahilferstrasse a na dalších místech, kam přichází hodně návštěvníků města. Budou vyrobeny z odolné umělé hmoty v životní velikosti a zasazeny do čtvrttunových betonových podstavců, aby je nikdo nemohl převrátit nebo ukrást.

Po skončení šampionátu budou sochy vydraženy. Vyvolávací cena jedné bude 2500 eur (asi 65 000 korun) a nejméně 500 eur (zhruba 13 000 korun) z vydražené částky bude vždy věnováno německé organizaci Interplast, která poskytuje nezbytné zákroky plastické chirurgie dětem v rozvojových zemích.

Reklama

Související témata: