Hlavní obsah

Bývalý sudí Berbr údajně vytváří korupční prostředí

PRAHA

Šéf Západočeského krajského fotbalového svazu Roman Berbr podle mínění některých fotbalových klubových i svazových činovníků vytváří na úrovni třetí ligy a divizí v Čechách korupční prostředí. Bývalý prvoligový sudí se tomu směje.

Článek

„Myslím si, že tu takový člověk je, který vytváří korupční prostředí. V podstatě přes komisi rozhodčích, kterou vede jeho sekretář v Západočeském kraji Kohout, a on je jejím členem, Řídící komise fotbalu v Čechách. Valnou hromadou zvolený Rostislav Votík se jen zúčastňuje. Na oficiálních akcích místo aby s kluby ČMFS a divize řešil akutní problémy, Berbr promítá sestřihy ze zápasů a říká, která penalta být měla, a která ne. Kluby tohle nezajímá,“ řekl předseda Středočeského fotbalového výboru Josef Hadraba.

„Jeho stylu jednání odpovídá i sms, kterou dostali někteří novináři a v níž se psalo, že členové komise rozhodčích pro profesionální soutěže Hartman a Krula prodávají informace o nasazení sudích. Na ty, kteří s ním nesouhlasí, posílá anonymy. Kluby se ho bojí, protože jim vyhrožuje sestupem. Teď dokonce koluje dotazník, týkající se spokojenosti s prací komise.

Kluby určitě žádné připomínky mít nebudou. Bojí se,“ dodal Hadraba. „Ano, jedná se o Romana Berbra,“ reagoval šéf pražského fotbalu a člen Výkonného výboru ČMFS Václav Chvála s tím, že on nemá problém jmenovat toho, o kom si to myslí. „Nemám také problém ho jmenovat, myslím si to o něm,“ přidal se Hadraba.

Hartman se brání

„V té sms se psalo, že já a Josef Krula prodáváme za tři až pět tisíc informace o nasazení sudích na zápasy. Já osobně se k nim podle schváleného systému utajení nominací vůbec nedostanu, ale jak se na mne, jako učitele, mohou dívat žáci, když si tohle přečtou,“ hájil se člen Macelovy komise a šéf fotbalu v Ústeckém kraji Václav Hartman a souhlasil s Chválou, že by tím mužem mohl být Berbr. „Hartman a Krula nasazení nevěděli,“ odmítl nařčení už dřív Luděk Macela. „Už nám také bylo vyhrožováno sestupem, ale kým, to neřeknu. Pochopte to a ani mě nejmenujete,“ přidal se zástupce jednoho divizního klubu.

„Nevím, jak reagovat na bláboly. Já si myslím, že tu sms poslal Chvála, protože nezvládá Prahu, a Hadraba, který má bordel ve Středočeském kraji. Jakákoliv nařčení tohoto typu odmítám,“ smál se do telefonu Roman Berbr, který figuroval v úplatkářských aférách z roku 1995 i 2004, ale nebyl obviněn. Na sudí především ze západu Čech má velký vliv, stejně jako na řadu z těch, kteří rozhodují ČFL a divizi. Kde ale není žalobce, není ani soudce.

„Podobné to je s předsedou svazové odvolací a revizní komise Lněničkou. Ten nás na valné hromadě obelhal, sám svými rozhodnutími porušuje stanovy a fotbalu škodí,“ přidal zástupce klubu další jméno funkcionáře, s nimiž sice klubům z nižších soutěží došla trpělivost, ale nemají odvahu situaci řešit. Pomoci si ale musí sami.

Reklama

Související témata: