Hlavní obsah

Egyptský brankář Hadarí se chce domoci přestupu do Sionu

Egyptský brankář Essam Hadarí se pokouší využít pravidla FIFA a chce ukončit své působení v klubu Al Ahlí. Pětatřicetiletý čerstvý mistr Afriky už trénuje ve švýcarském Sionu, přestože má ještě platnou smlouvu v Egyptě. Tamní fanoušci jsou jeho odchodem pobouřeni, oficiální stanovisko klub ještě nevydal.

Článek

Sion už nabídl podle svého mluvčího mnohonásobnému mistrovi severoafrické země částku 400 000 dolarů, která se rovná dvouletému platu Hadarího. Vychází tak z nedávného případu, který řešila sportovní arbitráž v Lausanne.

Ta rozhodla o tom, že podobně poškozený klub Hearts dostane za svého hráče Andyho Webstera pouze částku rovnající se zbytku platu do doby, než mu vyprší platná smlouva. Skotský klub se cítil být poškozen odchodem fotbalisty, za kterého chtěl vyinkasovat milióny eur. FIFA toto rozhodnutí kritizovala, neboť může mít pro fotbal podobně dalekosáhlé důsledky jako známý případ Bosman z poloviny devadesátých let.

Hráčská organizace FIFPro nicméně upozorňuje Hadarího, že musí počkat do konce sezony. Podle paragrafu 17 nových pravidel FIFA hráč může oznámit ukončení smlouvy do 15 dnů před poslední zápasem domácí sezóny. Pokud jednostranně ukončí vztah dříve, hrozí mu až půlroční distanc.

Reklama

Související témata: