Hlavní obsah

Rakousko láká fotbalové fanoušky během EURO 2008 nejen na fotbal

PRAHA

Fotbalové EURO 2008 v Rakousku a Švýcarsku začíná přesně za 100 dní. Pořadatelé šampionátu se již s dostatečným předstihem připravují na příliv fanoušků, kteří ve dnech 7. až 29. července přijedou hlavně za fotbalem. I když Češi odehrají základní skupinu ve Švýcarsku, pro přípravu již tradičně zvolili rakouský Seefeld. „Už tam jedeme popáté, v Seefeldu se cítíme jako doma,“ řekl na tiskové konferenci rakouské národní turistické centrály vedoucí české reprezentace Karel Poborský.

Článek

Český národní tým se na mistrovství Evropy utká v základní skupině se Švýcarskem, Tureckem a Portugalskem. Své utkání v základní části turnaje odehraje ve švýcarské Basileji a Ženevě. Reprezentace se lvíčkem na prsou si přesto pro svůj tréninkový kemp vybrala rakouský Seefeld. Tam se český národní tým připravoval již na MS 2006 v Německu a na ME 2004 v Portugalsku.

„Pevně doufáme, že to Češi na šampionátu dotáhnou až do semifinále a finále, a my budeme moci přilákat tisíce českých fanoušků, přeje si Eva Draxler, která je vedoucí manažerkou marketingové centrály pro podporu hlavního města Rakouska Vídně. Právě v hlavním městě našeho jižního souseda se uskuteční jedno semifinálové utkání, a nejvýznamnější fotbalová akce tohoto roku potom vyvrcholí 29. června na stadiónu Ernesta Happela ve vídeňském Prátru.

Klagenfurt s novým stadiónem

Kromě Vídně se bude ME odehrávat v dalších třech rakouských městech, Klagenfurtu, Salcburku a Innsbrucku. Například Salcburk, který UNESCO řadí na seznam světového kulturního dědictví poskytne mimo svých architektonických památek také další zajímavost. „Pro fanoušky, kteří nebudou mít vstupenky na stadión, budou moci vychutnávat fotbalovou atmosféru kolem salcburské katedrály, kde bude moci 25 tisíc diváků na třech velkých obrazovkách sledovat přenosy z utkání,“ připomněla marketingová manažerka Minnich.

Jedna ze sedmi rakouských zemí Štýrsko jde do šampionátu s mottem „Zelené srdce místo červené karty“. I když se zde žádné utkání mistrovství Evropy neuskuteční, místní zvou například na 1. Gurmánský festival se slavným kuchařem Johannem Lafererem, pohyb v přírodě a wellness. Alpské Tyrolsko vábí na turistické stezky, které návštěvník může zdolávat na kole nebo pěšky. V Innsbrucku se bude hrát na nově zrekonstruovaném stadiónu Tivoli. Klagenfurt představí stadión zbrusu nový pro 32 tisíc návštěvníků a je vzdálen jen 1,5 km od Wörtherského jezera. Pro milovníky cyklistiky pak 2 100 kilometrů cyklostezek nabízí Horní Rakousko.

Reklama

Související témata: