Hlavní obsah

V Evropě má nejvíc fotbalových fanoušků Barcelona, v Česku Sparta

KOLÍN NAD RÝNEM/PRAHA

Nejvíc obdivovatelů mezi fotbalovými fanoušky má v Evropě FC Barcelona. Podle průzkumu německé agentury Sport+Markt se k příznivcům katalánského klubu hlásí více než padesát miliónů Evropanů z různých zemí. Nejoblíbenějším českým klubem je pražská Sparta, jíž podle stejného zdroje drží palce 1,5 miliónu lidí ve věku od 15 do 69 let. V evropském žebříčku jí to vyneslo 50. místo.

Článek

Agentura z Kolína nad Rýnem oslovila 9600 fanoušků v šestnácti evropských zemích a z jejich odpovědí sestavila žebříček popularity. Její ve čtvrtek zveřejněná zpráva konstatuje, že za posledních pět let zaznamenaly největší nárůst příznivců Barcelona a Chelsea. Naopak Real Madrid přišel asi o 11 procent fanoušků, hlavně proto, že se mu v poslední době nedaří v Lize mistrů.

Přesto "Bílému baletu" patří v žebříčku druhé místo. Za ním následují anglické kluby Manchester United a Arsenal, až pátý je poslední vítěz Ligy mistrů AC Milán. Z klubů mimo "velkou čtyřku" evropských lig je na tom nejlépe Zenit Petrohrad na desátém místě.

Sparta má milión a půl fanoušků

Spartě podle průzkumu fandí 1,5 miliónu lidí, Slavia má milión příznivců a o třetí místo se v tuzemsku dělí Liberec a Baník Ostrava, každý s odhadovanou podporou 700 000 fanoušků.

České kluby v počtu fanoušků za evropskou špičkou hodně zaostávají. Podle zprávy Sport+Markt je to částečně způsobeno tím, že prakticky vůbec nemají příznivce v zahraničí. Přitom například španělské kluby mají doma dohromady jen 16,9 miliónu příznivců, v zahraničí jim fandí 86,6 miliónu diváků.

I Barcelona je první především díky zahraniční podpoře; doma ji jasně předčil Real, který si z pomyslného koláče španělských fanoušků ukrojil 39 procent. Naproti tomu fanoušci německých a francouzských klubů se rekrutují v drtivé většině z domácích příznivců.

Reklama

Související témata: