Hlavní obsah

FIFA už nechce brankové kamery, nasadí další dva rozhodčí

GLENEAGLES

Mezinárodní fotbalová federace FIFA nebude v nejbližší budoucnosti využívat brankové kamery či podobné technologie k určení platnosti gólu. Místo toho hodlá už letos vyzkoušet dva další asistenty, kteří budou stát za brankami a pomáhat hlavnímu rozhodčímu s řešením sporných situací.

Článek

Komise zabývající se vývojem pravidel v sobotu ve skotském Gleneagles zastavila veškeré experimenty týkající se brankových kamer, míčů se zabudovaným mikročipem a podobných zařízení. Myšlenku předsedy FIFA Seppa Blattera podpořil i generální sekretář waleského svazu David Collins: "Měli jsme na zřeteli především to, že fotbal je hrou lidských bytostí," prohlásil Collins.

Naopak představitele anglické Fotbalové asociace rozhodnutí zklamalo. "Technologické novinky jsme vždy podporovali, protože rozhodčím pomáhají ke správným rozhodnutím. Je velká škoda, že ta myšlenka je teď mrtvá," konstatoval šéf svazu Brian Barwick.

Právě anglická Premier League chtěla nasadit počítačový systém, který je znám například v tenisu jako "Jestřábí oko", už v příštím roce. Instalace a používání dvanácti kamer, které přesně určí polohu míče vůči brankové čáře a výsledek oznámí hlavnímu rozhodčímu, stojí podle agentury AP půl miliónu dolarů (asi 8,2 miliónu korun).

Podle generálního sekretáře FIFA Jeroma Valckeho bude novinka s pěti rozhodčími vyzkoušena v průběhu tohoto roku na některém z turnajů FIFA či UEFA. Pravidlová komise rovněž doporučila sjednotit rozměry hřiště pro mezinárodní zápasy na 105x68 metrů.

Reklama

  3 : 0 Plzeň - Zlín 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Plzeň vs. Zlín
Plzeň vs. Zlín
Plzeň
Zlín