Hlavní obsah

Fotbalistům bude na Euru odebírána také krev

Fotbalisté budou při finálovém turnaji mistrovství Evropy, který se uskuteční v červnu v Rakousku a ve Švýcarsku, poprvé nejen odevzdávat moč, ale bude jim při každé kontrole také odebírána krev pro účely antidopingových kontrol.

Článek

Odběry se budou provádět nejen po utkáních, ale i při trénincích, a antidopingoví komisaři budou pátrat především po růstových hormonech, syntetickém hemoglobinu a manipulaci s krví, tedy takzvaném krevním dopingu.

To jsou hlavní body antidopingového programu, který ve středu na úvod dvoudenního setkání zástupců fotbalových svazů všech 16 účastnických zemí ve Vídni prezentoval předseda Evropské fotbalové unie (UEFA) Michel Platini. Tyto body jsou také součástí takzvané antidopingové charty, kterou zástupci národních svazů včetně ČMFS dnes ve Vídni slavnostně podepsali.

Testy bez ohlášení

Všechny týmy budou nejméně jednou bez ohlášení testovány v přípravném období, kontrole se podrobí po deseti hráčích. Po každém zápasu mistrovství Evropy pak bude na dopingovou zkoušku vylosována čtveřice fotbalistů (dva hráči a dva náhradníci), celkem se tedy uskuteční téměř tři stovky testů. Všechny vzorky budou odebírány pod dozorem UEFA a antidopingové organizace WADA a zkoumány v rakouské laboratoři v Seibersdorfu.

Výsledky testů z přípravného období budou známy před zahájením šampionátu. Vzorky ze soutěžních odběrů budou zkoumány ve švýcarském Lausanne a výsledky mají být známy nejpozději do 48 hodin.

Poprvé a také naposledy se dnes sešly delegace všech účastnických svazů. Při takzvaném workshopu budou vedle opatření proti dopingu projednány i další organizační otázky nadcházejícího šampionátu, například doprava, akreditace, tréninkové časy, ubytování před zápasy nebo lékařské zabezpečení.

Platini v úvodu vyjádřil očekávání, že šampionát bude plný emocí, ale zároveň naději, že to budou vesměs jen emoce pozitivní. V zájmu co nejdůstojnějšího průběhu mistrovství vyhlásil dnes program "Respekt". V jeho rámci bude apelováno na respekt všech fanoušků k soupeři, jeho hymně a k rozhodčím, ale také k ohledu vůči hendikepovaným a zejména pak k "respektu vůči různosti", tedy ke společnému postupu proti jakýmkoli projevům rasismu.

Přípravy na šampionát pokračují hladce

V delegaci českého svazu jsou vedle předsedy Pavla Mokrého také jeho zástupci Vlastimil Košťál a Jaroslav Vacek, sekretář svazu Jaroslav Dudl, generální sekretář Rudolf Řepka, trenér národního týmu Karel Brückner, lékař Petr Krejčí, mluvčí Lukáš Tuček a také Miroslav Liba v roli svazového logistika.

Předsedové rakouského a švýcarského svazu informovali novináře o tom, že všechny přípravy na šampionát pokračují hladce a podle harmonogramů, a vyjádřili přesvědčení, že organizačně bude mistrovství perfektně zajištěno. Nejbližšími klíčovými termíny jsou 12. květen, kdy mají být předány k užívány všechny stadióny, na nichž se bude hrát, a pak 28. květen, kdy musejí jednotlivé týmy nahlásit soupisky.

Vyvrcholením slavnostního zahájení workshopu, které se odehrálo v prostorách dějiště finálového zápasu Eura 2008, vídeňského Happelova stadiónu, bylo odhalení 18 sloupů u hlavního vchodu na stadión. Provedli je předsedové jednotlivých svazů a trenéři národních týmů a na příslušných sloupech (vedle 16 účastníků ještě dva pro UEFA) odhalili emblémy fotbalových svazů svých zemí.

Další sloupy budou odhaleny 28. března při mezistátním utkání Rakousko - Nizozemsko a budou věnovány nejvýznamnějším rakouským fotbalistům. Sloupů bude nakonec celkem 70 a budou tvořit takzvaný Chodník slávy.

Reklama

Související témata: