Hlavní obsah

Evropská unie nechce trestat faulující fotbalisty u soudu

Komisař Evropské unie pro sport, výchovu, vzdělávání, kulturu a mládež Ján Figež odmítl návrh šéfa Mezinárodní fotbalové federace FIFA Seppa Blattera, aby nebezpečné skluzy mohl trestat civilní soud. Blatter v reakci na nedávné vážné zranění útočníka Arsenalu Eduarda, kterému brutálním skluzem zlomil nohu obránce Birminghamu Martin Taylor, požadoval pro provinilé hráče doživotní tresty ve fotbale a vyšetřování civilním soudem.

Článek

"Mám radši prevenci než reakci. Je lepší hráče vzdělávat a vychovávat k tomu, aby k sobě byli tolerantnější a pozornější," řekl Figež agentuře Reuters. "Navíc bychom neměli přidělávat práci soudům," dodal slovenský politik, podle kterého by tak mělo zůstat u trestů v rámci fotbalu. "Neměli bychom zavádět pochybná a nejasná pravidla. Ať FIFA sama podobné věci zahrne jasně specifikovanými regulemi. Svou práci by měli také odvést trenéři. Ať se řídí pravidlem: Co nechceš, aby jiní dělali tobě, nedělej ty jim," prohlásil.

Figež také prohlásil, že nepodpoří Blatterův nápad o takzvaném pravidlu 6+5, podle kterého by klub musel postavit minimálně šest fotbalistů, oprávněných reprezentovat zemi, ve které tým sídlí. "Lepší je se zaměřit na výchovu dobrých domácích hráčů, než jednoduše nařídit, kdo může a nemůže hrát," prohlásil s tím, že příslušná komise Evropské unie se k otázce cizinců ve fotbale vyjádří příští měsíc.

Reklama