Hlavní obsah

Švece překvapilo, jak rychle dostal v Heerenveenu šanci

ROUEN

Fotbalový reprezentant do jednadvaceti let Michal Švec už ví, jak chutná nizozemská liga v barvách Heerenveenu. I když v lednu, když ze Slavie do ambiciózního klubu přestupoval, nevěřil, že se takové výzvy dočká. Univerzální defenzivní hráč však před dvěma týdny debutoval v závěru duelu s Groningenem a o víkendu proti Kerkrade už odehrál celý druhý poločas. A na konci sezóny bude nenápadnému týmu pomáhat v boji o účast v pohárech.

Článek

Švec netají, že hodně překročil svůj vlastní plán. "Až mě to zaskočilo. Počítal jsem spíš s tím, že jaro budu mít tak trochu na rozkoukání," vysvětloval Švec v úterním rozhovoru v Rouenu, kde ve středu s jednadvacítkou nastoupí k přípravnému duelu proti Francii.

Švec zamířil do klubu s červenými srdíčky ve znaku na konci lednového přestupního termínu ze Slavie takřka v utajení, celý transfer byl bleskovou a hlavně poměrně překvapivou záležitostí. "Seběhlo se to strašně rychle. I když mi pak říkali, že mě sledovali docela dlouho. Prý si mě všimli na loňském mistrovství Evropy jednadvacítek, pak se na mě zaměřili i v předkole Ligy mistrů s Ajaxem," vyprávěl Švec, jehož v minulosti brzdily časté výrony v kotníku a také otřesy mozku.ˇ

Švec začíná v Heerenveenu hrát

Švec se původně v Heerenveenu měl během jara otrkávat v rezervním týmu a v létě měl plnohodnotně nahradit jednoho z odcházejících záložníků. Ale svými výkony si hráč využitelný na krajích obrany či ve středu zálohy řekl o mnohem větší pozornost. Pravidelně začal jezdit s ligovým týmem jako náhradník a do posledních dvou zápasů už také přímo zasáhl. "To je jasné, že jsem za to moc rád. Byl jsem šťastný už za těch pět minut v Groningenu, teď jsem proti Kerkrade hrál celou druhou půli na pravém kraji obrany," uvedl Švec.

V nizozemské lize s údivem sleduje ofenzivní přestřelky, třeba svůj poslední zápas Heerenveen, který má hned po Ajaxu druhý nejlepší útok v lize, vyhrál v divokém duelu 4:3. "Fotbal se v Nizozemsku lidem musí líbit. Hrají svým typickým stylem s rozestavením 4-3-3 a je tam pořád spousta prostoru pro útočení, do kterého se zapojují i obránci. Třeba stopeři pravidelně vyjíždějí až do zálohy," líčil Švec.

Na konci sezóny může být jako plnohodnotný hráč také u historického klubového úspěchu. Heerenveen se i letos drží v lize vysoko a čtyři kola před koncem ztrácí jen tři body na druhý Ajax. Právě s ním se v sobotu utká v přímé bitvě o stříbrnou pozici zaručující účast v předkole Ligy mistrů. "Naše výhoda by mohla být v tom, že nejsme pod absolutně žádným tlakem," přemítal Švec.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice zítra 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice