Hlavní obsah

Holek v Dněpru sní o pohárech a zvyká si na konkurenční boj

ROUEN

Dlouho byl fotbalový záložník Mario Holek zvyklý na to, že měl místo v brněnské sestavě pod palcem, a ze zápasového rytmu jej mohlo vykolejit jenom zranění. A také marně čekal na to, že si zahraje v evropských pohárech.

Foto: Karel Felt, Právo

Mario Holek

Článek

Při své premiérové zahraniční štaci v ukrajinském Dněpropetrovsku, kde se už blýskl vstřeleným gólem, si opora reprezentační jednadvacítky zvyká na velké novoty: v nesmlouvavém konkurenčním boji musí ukázat ostré lokty a hlavně sní o tom, že si na konci sezóny se svým novým týmem zajistí právo startu v předkole Ligy mistrů. Nebo dokonce oslaví svůj první velký titul.

"Kvůli pohárům a velkým ambicím jsem do Dněpru šel. Tak doufám, že se jich konečně dočkám, když mně to v Brně nikdy nevyšlo," řekl Holek, kterého ve středu s jednadvacítkou čeká v Rouenu přípravný zápas proti francouzskému výběru.

Holek si přestup pochvaluje

Defenzivní středopolař zamířil do ambiciózního ukrajinského klubu v lednu v úplné tichosti. Jeho přestup za částku převyšující 50 miliónů korun měl daleko k humbuku, který provázel odchod jeho kamaráda Luboše Kaloudy do CSKA Moskva. A s více než dvouměsíčním odstupem si Holek svůj krok jenom pochvaluje.

Cítí, že se v našlapaném kádru, kde se pere o místo s dalšími šesti záložníky, může zlepšovat. "Ta konkurence mě donutí hrát pořád na maximum. I na tréninku to je pořádná jízda a občas se to mydlí pěkně od podlahy. Hrát chce prostě každý," vysvětloval Holek, který už v únoru na Kypru také v přípravném zápase s Řeckem nahlédl do seniorské reprezentace.

Svého rozhodnutí odejít na Ukrajinu prý ještě ani na okamžik nelitoval. "Určitě jsem udělal dobře. Lidé jsou na Ukrajině do fotbalu zažraní a jsou tam vytvořené opravdu skvělé podmínky. Navíc ukrajinská liga je také hodně dobrá soutěž, v níž můžu růst. Teď ještě věřím v ty poháry. A kdyby vyšla Liga mistrů, nemělo by to chybu," uvažoval Holek.

Zvyká si na hru pod tlakem šéfů

V klubu si zvyká na to, jak se hraje pod tlakem šéfů bažících po skvělých výsledcích. "Vedení klubu dělá pro úspěch všechno. Jsou tam hodně namlsaní potom, co na podzim vedli ligu, a pořád se tam mluví o titulu. Když nejsou výsledky, pak tam vládne velké rozčarování a zklamání," líčil Holek. "V Brně to třeba tak vypjaté nebylo. Přece jenom jsme přímo o titul nikdy nehráli, takže je to pro mě trochu nová situace," přemítal Holek.

Na reprezentační sraz mezi staré známé i on dorazil trochu posmutnělý. Dněpru se start do jara vůbec nepovedl a ztratil i postavení podzimního lídra. Ze čtyř zápasů získal jen čtyři body, utrpěl debakl s Dynamem Kyjev a dvakrát remizoval s týmy z úplného chvostu tabulky Ochtyrkou a v sobotu také v Užhorodu. "Jen aby nás takové výsledky na konci nemrzely," varoval Holek. "Jenže každý se proti nám chce vytáhnout. Hrajeme do plných a pak nedáme ani jasné tutovky," pokračoval Holek a poukázal na tabulku ukrajinské ligy, kde je Dněpropetrovsk až třetí s tříbodovou ztrátou na Dynamo Kyjev a dvoubodovým mankem na Doněck.

Holek zažívá dobré časy

On sám však zažívá dobré časy. V posledních třech zápasech se usadil v základní sestavě, v Užhorodu se navíc uvedl i svým prvním gólem v novém angažmá. Ale ani ten na výhru nestačil. "Jsem rád, že mi to teď docela jde. I trenér říkal, že to je dobré. Musím ale pořád dokazovat, že si hrát zasloužím," poznamenal skromně Holek.

V Dněpropetrovsku se už sžil s týmem i tím, jaké pořádky vládnou v tamním fotbalovém světě. Pomohlo mu také to, že na gymnáziu studoval ruštinu, takže snadno zapadl do party a nemá problém s komunikací. "Fotbalové termíny jsou v pohodě. Jen když jdu nakoupit nebo do banky, tak si dopředu musím nachystat řeč," smál se Holek.

O fotbalisty je v Dněpru skvěle postaráno

Ale také v osobním životě v miliónovém městě položeném na veletoku Dněpru pomalu našel zalíbení. Hlavní pro něj je, že má konečně vlastní bydlení. "Jeden den jsem šel za ředitelem klubu, druhý den šli za realitním makléřem a hned první byt mi padl do oka. Tak jsem si vzal klíče a nastěhoval se. Šlo to rychle, o fotbalisty je tam postaráno skvěle," pochvaloval si Holek bleskovou akci, na jejímž konci našel vysněný apartmán. "Hlavně už mám svůj domov, nějaké zázemí. Brzy se přijedou podívat rodiče," líčil Holek, jenž čeká na to, až jeho přítelkyně v květnu odmaturuje a také za ním na stálo dorazí.

Jeho nový byt jen těsně sousedí s moderním stadiónem pro 35 tisíc diváků, který v roce 2012 poslouží jako jeden ze stánků pro mistrovství Evropy. "Bude to paráda, až na něm budeme hrát. Myslím, že nebude problém ho na naše zápasy vyprodat," věřil Holek.

Reklama

Související témata: