Hlavní obsah

Fotbalisté budou na ME pod statistickým drobnohledem

PRAHA

Pod dokonalým statistickým drobnohledem budou při červnových zápasech evropského šampionátu ve Švýcarsku a v Rakousku všichni fotbalisté. Stane se tak díky novému vyhodnocování zápasů Castrol Performance Index (CPI), který se stal oficiálním statistickým nástrojem šampionátu.

Článek

Patrony CPI jsou respektované fotbalové osobnosti: trenéři Arséne Wenger, Ottmar Hitzfeld, někdejší útočník Realu Madrid Emilio Butragueňo a bývalý rozhodčí Pierluigi Collina. V České republice své jméno s projektem spojili úspěšný trenér mládežnických reprezentací do 19 a 20 let Jakub Dovalil a mistr Evropy z roku 1976 Antonín Panenka.

Z každého zápasu bude systém v reálném čase přinášet data pro fotbalové příznivce, trenéry i novináře. Statistiky umístěné na webových stránkách www.castrolindex.com mohou být pro fanoušky vítaným oživením zápasů, zato hráči nemusejí novinku přijmout právě s nadšením, neboť každou vteřinu na hřišti budou pod nemilosrdným drobnohledem moderní techniky.

Na hráče bude vyvíjen tlak, myslí Panenka

Systém CPI bude schopen určit polohu všech pohybujících se objektů na hřišti v reálném čase, rychlost každého hráče, vzdálenost, jakou v utkání naběhá, v jakém prostoru se nejvíce pohyboval, trajektorii každého fotbalisty a vzájemné vztahy mezi hráči, tedy například analyzovat individuální bránění.

"Bude to jistě pro hráče těžší. Vědomí, že jsou neustále pod mikroskopem, na ně bude vyvíjet větší tlak," řekl na čtvrteční tiskové konferenci v Praze Panenka. "Nemyslím si ale, že by to hráčům mělo bránit v tom, aby podali maximální výkon," uvedl.

S úsměvem prohlásil, že by sám z takového sledování zřejmě nevyšel moc dobře. "Razím teorii, že běhat má hlavně míč a ne hráč. Ta doba je ale již pryč. Statistiky a moderní technologie jsou v současném fotbale nutností a hráči se s tím musí vypořádat," dodal Panenka.

Dovalila nový systém nadchl. "Bez statistik to nyní nejde. Především na reprezentační úrovni jsou velmi důležité, statistiky mají u některých postů, útočníků a brankářů, dokonce rozhodující význam," řekl Dovalil.

Reklama

  3 : 0 Plzeň - Zlín 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Plzeň vs. Zlín
Plzeň vs. Zlín
Plzeň
Zlín
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články