Hlavní obsah

Vítězové školského poháru budou fandit Čechům na Euru

Zájezd na utkání evropského fotbalového šampionátu mezi Českou republikou a Tureckem si zajistí vítězové osmého ročníku Coca-Cola Školského poháru, který odstartoval na začátku dubna. Do turnaje pro žáky druhých stupňů základních škol a víceletých gymnázií se letos přihlásilo 1277 škol z celé republiky, o sto více než loni. Finále šestnácti nejlepších výběrů se uskuteční od 4. do 6. června na Strahově.

Článek

A vítězný tým se může těšit na to, že se devět dní poté podívá do Ženevy, kde se Češi s Turky utkají. Loni zase vítězové turnaje ze Základní škoy Miroslava Tyrše v Hlučíně vyrazili na desetidenní tréninkový kemp v Brazílii pod vedením trenéra mistrů světa Carlose Alberta Parreiry. "Byla to natolik atraktivní cena, která ještě zvýšila zájem o turnaj," uvedla na čtvrteční tiskové konferenci v Praze ředitelka turnaje Kateřina Pospíšilová.

Do turnaje se mohla přihlásit kterákoli škola, zasáhnout do něj nemohou jen specializované fotbalové třídy. Hraje se tříkolově a každé družstvo začíná v základní fázi ve svém regionu. Nad akcí převzal záštitu i fotbalový svaz, který zajišťuje i rozhodčí, dohlížející na její objektivitu. Coca-Cola Školský pohár byl letos v lednu na galavečeru ČMFS oceněn jako nejlepší akce mládežnického fotbalu v projektu "Grassroots", nad nímž má záštitu UEFA.

Fotbaloví odborníci zase věří, že se na turnaji objeví další dosud nepoznané talenty. V minulosti zde na sebe upozornil třeba útočník Tomáš Necid, opora reprezentační devatenáctky, která v současné době hostuje v Jablonci ze Slavie. Necid se společně se sparťanem Lukášem Hejdou a olomouckým Ondřejem Murínem ocitli v nově zřízené Síni slávy mládežnického turnaje.

Reklama