Hlavní obsah

Blatter chce bez ohledu na EU omezit počet cizinců v klubech

Prezident Mezinárodní fotbalové federace FIFA Sepp Blatter chce omezit počet cizinců v klubech bez ohledu na to, že se proti tomu postavily Evropská unie i Evropská fotbalová organizace UEFA. Vedení evropského fotbalu odmítlo Blatterův návrh na zavedení kvóty maximálně pěti cizinců na trávníku.

Článek

Jeho návrh totiž odporuje evropským zákonům o volném pohybu pracovních sil a mohlo by to vést k řadě soudních sporů, jako byla v minulosti Bosmanova kauza.

Blatter navzdory tomu chce dosáhnout "gentlemanské dohody" národních asociací včetně těch evropských. Na květnovém kongresu v Sydney hodlá tento návrh předložit a potřebuje 75 procent hlasů 208 členských zemí.

Šéfovi světového fotbalu se nelíbí návrh UEFA, která se s Evropskou komisí dohodla na povinném počtu hráčů, kteří fotbalově vyrostli v dané zemi, přičemž by se však nebrala v úvahu jejich národnost. Blatter se obává, že by to vedlo k častým nákupům velmi mladých fotbalistů.

Mezi prezidenty mocných fotbalových organizací panuje napětí. Šéf evropského fotbalu Michel Platini minulý týden odmítl Blattera doprovodit na jednání se zástupci EU v Bruselu. Snažil se ho přimět, aby cestu zrušil, protože by jeho návrhy mohly narušit dobré vztahy UEFA s unií.

Blattera postoj jeho francouzského kolegy rozčílil. "Nechce válku s UEFA nebo naštvat EU, ale tady jde pro něj o princip. Věří, že se může se všemi národními svazy domluvit na gentlemanské dohodě," řekl agentuře Reuters nejmenovaný funkcionář FIFA.

Reklama

Související témata: