Hlavní obsah

Kubíček přerušil jednání výkonného výboru fotbalového svazu

PRAHA

Výkonný výbor fotbalového svazu nedotáhl do konce své dnešní zasedání, které muselo být předčasně ukončeno. Podle tiskového mluvčího ČMFS Václava Tichého za to mohl druhý místopředseda svazu Jiří Kubíček. Ten po vypršení svého disciplinárního trestu dorazil na zasedání výkonného výboru po 22 měsících, ale podle Tichého nerespektoval jednací řád a neustále narušoval jeho průběh. Kubíček se ale bránil s tím, že se ničím neprovinil.

Článek

Fotbalová vláda ale musela po půldruhé hodině své čtvrteční zasedání předčasně ukončit, což se prý stalo poprvé v historii. A jediným důvodem prý byly Kubíčkovy reakce a poznámky. "Předsedovi ČMFS, který zasedání řídil, ani ostatním místopředsedům se nepodařilo dostat průběh zasedání pod kontrolu, proto nebylo technicky možné přikročit k projednávání plánovaných bodů programu výkonného výboru," stojí v tiskovém prohlášení svazu. Kvůli tomu byla zrušena i tisková konference, plánovaná na šestnáctou hodinu. Výkonný výbor se má znovu sejít v květnu.

"Nic jsem neudělal, nikoho jsem neurazil. Jen jsem kolegům položil několik otázek, na které jsem chtěl znát odpověď," bránil se Kubíček na odpolední narychlo svolané tiskové konferenci a jako důkaz novinářům pustil vlastní audiozáznam z dnešního jednání, přestože je taková praxe zakázána. "Od doby, co se na výkonném výboru něco usnese a něco jiného se pak zaprotokoluje, a od doby, kdy byla i do mé kanceláře nainstalováno nahrávací zařízení, se tím už neřídím," vysvětlil Kubíček svůj neobvyklý postup.

Když Kubíček na tiskové konferenci záznam z diktafonu přehrál, byly z něj dobře slyšitelné jeho přestřelky s dalšími místopředsedy svazu Vlastimilem Košťálem a Jaroslavem Vackem, jeho dlouholetými rivaly. Rozzlobený Košťál po necelé hodině zasedání opustil. "Byl jsem konsternován tím, jak se vysokoškolsky vzdělaní lidé mohou chovat," komentoval to Kubíček.

Kubíček na zasedání po téměř dvou letech

Ředitel olomouckého klubu se ve čtvrtek na zasedání výboru objevil po téměř dvou letech. V červnu roku 2006 mu totiž disciplinární komise svazu na 22 měsíců zakázala výkon všech svazových funkcí. Kubíček pykal za své výroky, kterými podle disciplinárky znevážil jméno ČMFS, jeho orgánů, funkcionářů a účastníků soutěží. Kubíček, tvrdý kritik současného svazového vedení, třeba opakovaně obviňoval svaz ze špatného hospodaření a neprůhledného vyúčtování zisku z mistrovství Evropy v Portugalsku v roce 2004, ale ve své válce se svazem pokračuje dál.

Začátkem konce jednání výkonného výboru byla Kubíčkem vyvolaná debata ohledně odvolání někdejšího předsedy Ondřeje Lněničky a jejího člena Radka Dvořáka z Odvolací a revizní komise, která byla podle Kubíčka protiprávní. "Pokoušel jsem se kolegům vysvětlit, že to jsou procesy, v nichž došlo k závažným pochybením, a soudkyně Bradáčová, která se případem zabývala, dokonce kvůli nim může být odvolána od soudu," řekl Kubíček.

Pro něj je nepochopitelné především to, že výkonný výbor na minulém zasedání prý odvolání Lněničky a Dvořáka vzal na vědomí a zaprotokoloval do zápisu s tím, aniž by ředitel legislativně právního oddělení svazu Marcel Petrásek jeho členy s celou kauzou a stanoviskem soudu seznámil. Tím vypršela lhůta na možné odvolání a rozsudek mezitím nabyl právní moci.

Kubíček vystoupí se závažnějšími obviněními

"Když jsem se na to Petráska ptal, nebyl schopen odpovědět a jen se mi smál do očí," líčil Kubíček. "Prostě to byla likvidace dalších dvou nepohodlných osob. Stejné to bylo i se mnou předloni. Ale nemyslím si, že by se do mě dál chtěli trefovat," reagoval Kubíček na dotaz, zda ze strany svazového vedení čeká další útok proti svojí osobě.

Kubíček prý na květnovém jednání výkonného výboru vystoupí s ještě závažnějšími obviněními. Některá z nich mají být namířena třeba proti předsedovi disciplinárky Alexandru Károlyimu. Právě jím vedená komise předloni Kubíčka "odstavila" z vrcholného fotbalového hnutí.

"Dnešek proti tomu nebyl nic. Přitom nechci, aby to bylo o Kubíčkovi. Jen mi jde o to, aby se uvnitř svazu dodržovala určitá pravidla. Nechápu, jak někteří členové výkonného výboru mohou vystupovat před fotbalovým hnutím, které si je samo zvolilo," dodal Kubíček.

Reklama

  0 : 1 Teplice - Č. Budějovice 0 : 1 32. min Živě
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
  1 : 1 Karviná - Bohemians 1 : 1 dohráno
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  0 : 0 Jablonec - Zlín 0 : 0 dohráno
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  4 : 3 Sparta - Ostrava 4 : 3 dohráno
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava