Hlavní obsah

Sudí Damková bude rozhodovat fotbalový turnaj žen v Pekingu

Radek MalinaSport.czPrávo

Fotbalový turnaj žen na olympijských hrách v Pekingu bude mít české zastoupení. Rozhodčí Dagmar Damková byla totiž ve čtvrtek večer vybrána jako jedna z hlavních arbitrů. Se svou nominací nepočítala, protože při nedávném Mistrovství světa funkcionáři naznačili, že příležitost dostanou jiné. "Byla jsem v šoku, hodně překvapená a nadšená současně," řekla v rozhovoru pro Právo Damková.

Foto: SPORT.CZ/Soňa Škývarová

Rozhodčí Dagmar Damková

Článek

Ve čtvrtek večer vešla ve známost vaše oficiální nominace mezi hlavní rozhodčí ženského fotbalového turnaje na olympijské hry v Pekingu. Kdy jste se ji dozvěděla vy?

Nejprve mi švédská rozhodčí a moje známá posílala textovou zprávu, že se uvidíme v Číně při olympijských hrách. To už jsem tušila, o co jde. Definitivní jistotu jsem zjistila z e-mailu večer, kde bylo potvrzení nominace. Vůbec jsem nepočítala, že bych mohla na turnaj jet.

Proč?

Protože při nedávném mistrovství světa žen, kde jsem byla, nám funkcionáři naznačili, že pro olympijský turnaj dostanou příležitost jiné. Navíc už jsem byla na minulém olympijském turnaji v Aténách. Ale jak jsem koukala na ten seznam, tak nakonec dostaly přednost zkušenosti. Asi nechtěli tak velkou odpovědností zatížit méně ověřené rozhodčí.

Při ženském MS v Číně jste rozhodovala mimo jiných také zápas o 3. místo a měla jste pozitivní hodnocení. Pomohlo vám to k nominaci na OH?

Určitě to sehrálo velkou roli. Na rozdíl od turnaje mužů, kteří budou mít v Pekingu týmy do třiadvaceti let, budou v ženské části nejlepší hráčky světa. Tak jako na MS.

Atmosféru OH už jste zažila v Aténách. Jak se těšíte do Pekingu?

Ohromně. Mistrovství světa žen v Číně bylo jako generálka a je mi jasné, že stadióny budou úplně nabité. Atmosféra bude famózní. Pořadatelé budou chtít světu určitě ukázat, že tak velkou akci zvládnou. Je jen otázka, jestli vše nepoznamenají nějaké protesty.

Zatím jste na jaře nerozhodovala ani první, ani druhou ligu. Proč?

Měla jsem jisté zdravotní problémy. Ale už jsem v pořádku a teď o víkendu budu poprvé pískat. A pak snad dojde i na nějaké zápasy alespoň ve druhé lize.

Reklama

Související témata: