Hlavní obsah

Makaay by měl reprezentovat Nizozemsko na OH

Útočník Roy Makaay z Feyenoordu již sice tři roky nenastoupil za národní tým Nizozemska a nepojede ani na mistrovství Evropy, přesto letos svou vlast reprezentovat bude. Trenér olympijského výběru Foppe de Haan chce vzít třiatřicetiletého fotbalistu na hry do Pekingu, kde by by měl být bývalý kanonýr La Coruni či Bayernu Mnichov jedním z povolených tří starších hráčů.

Foto: Internet

Roy Makaay na archivním snímku

Článek

"Roy nepojede pouze v případě, že bude zraněný. Se svými zkušenostmi bude pro náš tým velkou posilou," uvedl De Haan v neděli v nizozemské televizi.

Podmínkou pro Makaayovu srpnovou cestu do Číny bylo, aby se Feyenoord neprobojoval do evropských pohárů. To se rotterdamskému klubu skutečně nepodařilo - nedělní závěrečné kolo nizozemské ligy rozhodlo o tom, že tým skončil až na šestém místě a nezajistil si ani účast v play-off o postup do pohárů.

"Smůla Feyenoordu je naše štěstí," komentoval to pragmaticky De Haan, jehož svěřenci budou v Pekingu z pozice úřadujících mistrů Evropy do 21 let velkými favority na zisk medaile. Zástupci tradiční evropské fotbalové velmoci se na olympijské hry probojovali poprvé od roku 1952.

Třiačtyřicetinásobný reprezentant Makaay hrál za "oranjes" naposledy v únoru 2005, pak ho už trenér Marco van Basten nepovolal a vyloučil i jeho účast na letošním Euru v Rakousku a Švýcarsku.

Reklama