Hlavní obsah

Za neúspěchy anglických fotbalistů v penaltách prý můžou fanoušci

Britští vědci přišli s nezvyklým vysvětlením, proč angličtí fotbalisté neumějí kopat penalty. Za sérií neúspěšných rozstřelů na velkých turnajích podle nové studie nemůže neschopnost hráčů, ale fanoušci, kteří od fotbalistů očekávají neúspěch, a reprezentanti proto nastupují k penaltám s velmi malým sebevědomím.

Článek

"Stačí porovnat anglické a německé reprezentanty. Výkony v klubech se prakticky neliší. Rozdíl ale přijde ve chvíli, kdy jsou v národním týmu. Zatímco Angličané v reprezentaci hrají s vědomím, že fanoušci od nich očekávají prohru, Němci nastupují posíleni myšlenkou, že všichni příznivci počítají s vítězstvím," citoval server BBC profesora univerzity v Exeteru Alexe Haslama, který studii zpracovával.

Anglická reprezentace v poslední době vyhrála jen jeden ze sedmi penaltových rozstřelů na velkém turnaji. "Síla psychologie je zejména v Anglii velmi podceňována. Přitom je prokázáno, že sebevědomí může zvednout sportovcův výkon až o pět procent, stejně jako doping. Jakmile začnou angličtí hráči v penaltách vyhrávat, budou nezastavitelní," přidal Haslam.

Studie však jako důkaz vlivu sebevědomí na výkon nepoužívá jen fotbalisty. Podle Haslama se například ukázalo, že černoši mají mnohem lepší výsledky inteligenčních testů, pokud nevědí, že jde o měření IQ.

Reklama

Související témata: