Hlavní obsah

Ukrajina nestíhá přípravy Eura 2012, hrozí odnětí pořadatelství

KYJEV

Přípravy na fotbalové mistrovství Evropy 2012 provázejí stále větší problémy, které by mohly Polsko a Ukrajinu dokonce stát pořadatelství. Prezident ukrajinského svazu Hryhorij Surkys v úterý přiznal, že jeho země má s přípravou obrovské problémy a sám připustil, že by mohla o turnaj přijít.

Článek

"Stav příprav už je takřka kritický, protože jsme v čím dál větším skluzu za harmonogramem příprav, stanoveným UEFA," řekl Surkys členům organizačního výboru šampionátu. Zároveň kritizoval rozsáhlou korupci, která organizátorům přípravy výrazně znesnadňuje. "Tohle musí okamžitě přestat," dodal.

Problém je nejen ve výstavbě odpovídajících stadiónů, ale také v bezpečnostní a ekonomické situaci v zemi. V tuto chvíli neodpovídá požadavkům UEFA ani žádné z ukrajinských letišť, špatná je také situace na ulicích nebo v hromadné dopravě. V tuto chvíli by organizátoři nesplnili ani požadavky na počet a kvalitu ubytovacích kapacit.

"Dokud budou nejvyšší představitelé našeho státu dál torpédovat a sabotovat schvalování potřebné legislativy, budeme na nejlepší cestě o pořadatelství přijít," uvedl Surkys, který chce po vládě a parlamentu mimo jiné i schválení investičních pobídek pro příchod cizích investorů. Právě ti by měli konání šampionátu zachránit.

S problémy se potýkají i Poláci, jejichž fotbal se navíc zmítá v korupční aféře. Znepokojení nad stav příprav už vyjádřil i prezident UEFA Michel Platini a na červen chystá inspekci, která o dalším osudu šampionátu rozhodne.

Reklama