Hlavní obsah

Hlavní ceny Václava Jíry získali Uhrin, Dolejší, Kučera a Károlyi

PRAHA

Hlavní ceny Václava Jíry za rok 2007 obdrželi trenér fotbalových vicemistrů Evropy z roku 1996 Dušan Uhrin starší, internacionálové Břetislav Dolejší a Rudolf Kučera a předseda disciplinární komise Alexander Károlyi. Slavnostního ceremoniálu v Národním domě na pražském Smíchově se nemohli zúčastnit Uhrin, jenž trénuje Dinamo Tbilisi, a Dolejší kvůli nemoci své manželky.

Foto: Archiv

Dušan Uhrin starší

Článek

Uhrin starší, který v únoru oslavil 65. narozeniny, se v posledním desetiletí 20. století výrazně prosadil na evropské klubové i reprezentační scéně. V nultém ročníku Ligy mistrů 1991/1992 porazil se Spartou několik velkoklubů včetně slavné Barcelony. Po rozdělení federace převzal v roce 1993 samostatnou českou reprezentaci, kterou senzačně dovedl až do finále mistrovství Evropy v Anglii. V posledních letech působil především v zahraničních klubech ve Švédsku, Izraeli, Spojených arabských emirátech, na Kypru a nyní v Gruzii.

Bývalý brankář Dolejší, který se chystá v září oslavit 80. narozeniny, odchytal v letech 1952 až 1958 za reprezentaci 18 zápasů a zúčastnil se mistrovství světa 1958 ve Švédsku. V roce 1956 přispěl k senzačnímu vítězství nad Brazílií, když zneškodnil penaltu Djalmy Santose. V témže roce jako první Čech bodoval v prestižní anketě Zlatý míč o nejlepšího fotbalistu Evropy, v níž obsadil 21. místo. Odchovanec pardubického fotbalu chytal v lize za pražské kluby ÚDA (předchůdce Dukly) a Slavii. Po emigraci do USA, kde dodnes žije, bylo jeho jméno do roku 1989 prakticky vymazáno z historie domácího fotbalu. Cenu za něj převzal někdejší spoluhráč Jiří Nedvídek.

Kučera patřil mezi největší talenty českého fotbalu, ale jeho slibnou kariéru ukončilo vážné zranění hlavy, které utrpěl v roce 1963 v utkání Dukly Praha v PMEZ s Górnikem Zabrze. Přesto se nadějný útočník svými technickými kousky a góly nesmazatelně zapsal do povědomí fanoušků. Za národní tým odehrál v letech 1961 - 1963 sedm zápasů a vstřelil tři branky.

Funkcionář Károlyi již třicet let pracuje v disciplinárních komisích fotbalového svazu, od roku 1988 jako jejich předseda. Svaz ocenil také po třech zástupcích z jednotlivých krajů.

Reklama

Související témata: