Hlavní obsah

Nový stadión Slavie je připraven, vstupenky ještě jsou

PRAHA

Středeční odpoledne bude památným okamžikem pro celé generace fanoušků fotbalové Slavie Praha. V 17:00 se veřejnosti poprvé otevřou brány nového multifunkčního areálu v Edenu. Na návštěvníky čeká bohatý program včetně zápasu Slavia Praha - Oxford FC. Nový stánek pro 21 000 sedících diváků bude nejmodernějším stadiónem v České republice, jeho stavba trvala pouhých 569 dnů.

Článek
Fotogalerie

Diváci budou mít k dispozici veškerý komfort od občerstvení až po vnitřní televizní obrazovky. Stavba je takřka hotova, kompletní ještě není fasáda a některé kancelářské prostory, které budou dokončeny po otevření.

Zájemci o slavnostní otevření stadiónu mají stále šanci získat vstupenky, k dnešnímu dni se prodalo 13 500 lístků. Pro návštěvníky bude ve středu připraven bohatý doprovodný program, jehož náplň pořadatelé z valné většiny tají. Největším tahákem bude ale bezesporu zápas s anglickým studentským klubem Oxford FC. Právě Oxford byl před 109 lety prvním anglickým soupeřem sešívaných. Na straně Slavie se představí mimo současných hráčů také Patrik Berger z anglické Aston Villy a Lukáš Jarolím z italské Sienny. Zápas se bude hrát na 2x35 minut.

Pro fanoušky je připravena řada dárků

Alexander Kliment, ze společnosti E Side Property Ltd, která je vlastníkem stadiónu by rád, aby středeční zápas nebyl jen o fotbalu. „Je to návrat do Edenu. Program pro diváky začne už v 17:00, je připravena řada soutěží a jsou připravené dárky pro fanoušky. Každý divák navíc dostane speciální pamětní minci, která oslavuje právě návrat Slavie do Edenu,“ řekl Kliment.

Na úterní tiskové konferenci, která se konala v areálu stadiónu si na své mládí zavzpomínal také František Veselý. „Shodou okolností jsem byl účastníkem i otevření starého Edenu, bylo to 27. září 1953. Tehdy jsem jako desetiletý podával míče. Slavia remizovala s Křídly vlasti 1:1 a branku vstřelil Josef Bican,“ řekl Veselý a bylo na něm vidět, jak moc se na středeční den těší. „Bude to nádherný zážitek.“

Za anglické mužstvo se setkání s novináři zúčastnil brankář Oxfordu Nicholas Baker. „Je to pro nás velká čest, stadión je nádherný. Moc se na zítřejší zápas těším, bude to pro nás všechny výjimečná událost,“ nechal se slyšet Baker. Oxford FC byl založen v roce 1872 a v roce 1874 dokonce vyhrál FA Cup. S nástupem profesionalismu ovšem přišel ústup ze slávy, protože studenti, kteří měli školní povinnosti se nemohli na fotbal plně soustředit.

Reklama

Související témata:
  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen
  2 : 0 pp Fiorentina - Plzeň 2 : 0 pp   dohráno
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň