Hlavní obsah

Slavia vrátila Oxfordu 109 let starou prohru

Jan CíchaSport.cz

Středeční večer byl výjimečný pro všechny fanoušky fotbalové Slavie Praha. V Edenu byl slavnostně otevřen nový stadión pro 21 000 diváků a u této příležitosti se od 19:30 utkaly mužstva Slavie a anglického Oxfordu FC. Sešívaní zvítězili 5:0 a anglickému celku vrátili 109 let starou prohru 0:3.

Článek

Slavnostní výkop provedla slávistická legenda František Veselý a poté se zápas rozhořel naplno. Hned v první minutě si mohli fanoušci na nových tribunách zakřičet gól. Patrik Berger našel centrem z pravé strany přesně hlavu svého velkého kamaráda Vladimíra Šmicera, pro kterého už nebyl problém usměrnit míč mezi tři tyče.

O čtyři minuty později to bylo o dvě branky. Vladimír Šmicer našel ve vápně Lukáše Jarolíma, který obešel Hodgsona a nahrál Pavlovi Kukovi. Ten pak střelou o břevno překonal gólmana Bakera a dobíhající Šenkeřík už měl snadnou úlohu - dopravit míč do prázdné brány.

Slavia byla většinu času nastěhovaná před gólmanem hostů, který si na nedostatek práce rozhodně nemohl stěžovat a na sešívaných bylo vidět, že si fotbal přišli užít. Rychlé kombinace, narážečky, patičky a další parádičky, to vše mohli diváci sledovat celé utkání. Fotbalisté se mnohdy snažili dovést akce po kombinaci až do prázdné brány. Ne vždy se vše podařilo podle představ hráčů, ale divákům to vůbec nevadilo.

Na hřiši i Suchopárek s Knoflíčkem

Poločasovou přestávku vyplnil trénink žáčků pražského klubu a také svatební obřad páru, který se před třemi lety rozhodl, že se nechá oddat při otevření nového Edenu. Dále se na obřích televizních obrazovkách míhaly fotografie bývalých hráčů, kteří oblékali červenobílý dres.

Začátek druhé půle přinesl další gólovou radost sešívaných. Po narážečce s Toleskim, se střelou k tyči trefil Marek Jarolím. Takřka v zápětí se trenér Jarolím uchýlil k dalšímu střídání a na hřiště poslal mimo jiné Iva Knoflíčka, Jana Suchopárka či nejmladšího Františka Veselého.

V 53. minutě se mezi střelce zapsal také Jaroslav Černý, který prudkou ranou z malého vápna nedal anglickému brankáři šanci. Atmosféra na stadiónu byla vynikající a diváci se bavili nejen fotbalem, ale také například mexickými vlnami. V závěru se na hřiště podíval i trenér hostů Heath. Slavia tak porazila Oxford 5:0 a připsala si první vítězství na novém stadiónu v Edenu.

Slavia Praha - Oxford FC 5:0 (2:0)
Branky: 2. Šmicer, 6. Šenkeřík, 37. M. Jarolím, 53. Černý, 67. Knoflíček. ŽK: Šmicer. Diváci: 14618.
Slavia: Toleski, Řehák, Pudil, Černý, Jarolím, Latka, Gebre Selassie, Abraham, Tavares, Vorel, Blažek, Kubík, F. Veselý ml, Belaid, Suchopárek, Knoflíček, Kubásek.
Oxford: Davies, De Walden, Winterton, Price, Robinson, Ielpo, Rigby, Ratcliffe, Doree, Addley, Desai, Weston, Siah, Akkaya, Howerll, Brown.

Reklama

Související témata: