Hlavní obsah

Manažer Zíka: Znám klub, který by za Čecha dal i miliardu korun

Jako šéf agentury Sport Invest International zastupuje manažer Pavel Zíka mnoho českých fotbalistů. Tím nejznámějším je bezesporu brankář londýnské Chelsea Petr Čech. Podle Zíky existuje jeden evropský velkoklub, který je ze reprezentační jedničku ochoten zaplatit více než miliardu českých korun. „To je za brankáře skutečně neuvěřitelná suma,“ říká.

Článek

Na zahraničních serverech se objevilo, že cena brankáře Petra Čecha se pohybuje kolem 30 miliónů eur. Myslíte si, že by nějaký klub nabídl Chelsea za brankáře takovou částku?

V rozehraných soutěžích se oficiálně nejedná, spíš se sonduje a připravuje půda pro přestupové období, které začne 1. července. Znám ale jeden evropský velkoklub, který je za Petra Čecha ochoten zaplatit čtyřicet miliónů eur, tedy víc než miliardu korun. Před pár týdny mi to zcela seriózně řekl jeho představitel, kompetentní o takových věcech hovořit. To je za brankáře skutečně neuvěřitelná suma. Opravdu nemohu jméno klubu prozradit. Měl by z toho problémy, protože v té zemi by i takový dotaz mohl být brán jako porušení regulí.

Znáte dobře vedení Chelsea, myslíte si, že by za takovou částku Čecha prodali?

Nemohu za ně hovořit, ale vyjdu-li z faktů, že Chelsea je s Petrem maximálně spokojena a on také, pak si myslím, že ne. U Chelsea není hráč otázkou peněz, ale rozhodující je jeho kvalita, kterou potřebuje nebo ne. Navíc po sezóně budeme revidovat stávající Petrovu smlouvu a jednat o jejím vylepšení.

To byl jediný zájemce o Čechovy služby?

Nebyl, možnost jeho prodeje i přes agenturu Sport Invest International sondovalo víc klubů z evropské top desítky, ale jména opravdu neřeknu. I jejich nabídka by se pohybovala blízko hranice jedné miliardy. Kdo zná fotbal, může si zaspekulovat, kdo kde chytá, a třeba mu vyjdou zajímavé kluby.

Například Manchester United, FC Barcelona, AC Milán…

To je vaše úvaha. Nebudu ji komentovat.

Pojďme tedy jinam. Z vašich klientů čeká Čecha finále Ligy mistrů, Šírla finále Poháru UEFA, to musí být pro manažera radost, mít v jednom ročníku hráče ve finále obou nejprestižnějších klubových soutěží…

Radost z toho v agentuře máme a klukům to moc přejeme, ale to je jejich úspěch, který si se svými mužstvy vybojovali, ne náš. Určitě jim pojedeme držet palce.

Jak prožíváte zápasy, kde proti sobě hrají dva či více vašich hráčů?

Fandím jim osobně, aby se jim zápas vyvedl co nejlépe oběma. Takové zápasy jsou dosti časté, máme v zahraničí 60 fotbalistů. Někdy to není jednoduché, například když Martin Fenin dal hattrick Jardovi Drobnému. Prvnímu jsem gratuloval a druhého chlácholil.

Naznačil jste, že vrcholí přípravy letních přestupů. Je o naše hráče v zahraničí zájem?

Určitě a my se musíme srovnat s tím, že Česko, vzhledem k menší ekonomické síle klubů, je a bude exportní zemí. Například na zápas Sparty s Brnem, ale i na další utkání minulého kola ligy jsme tu měli zástupce Udine, FC Janov, Leverkusenu, Besiktasu a několika ruských klubů. Návštěvy manažerů jsou na jaře velmi časté.

V českých kuloárech i v zahraničí se spekuluje o přestupech stále častěji, troufnu si tedy odhadnout, kdo by koho mohl sledovat…

Zkuste to.

Kadlece sleduje Leverkusen, Svěrkoše Petrohrad a kluby z Německa, o Střeštíka se zajímají v Itálii a Německu, na Rajnocha a Smejkala se jezdí dívat z Udine. V Itálii by prý chtěli také Zlámala…

Nemohu být konkrétní, ale nemáte špatné informace.

Jak to vidíte se svými klienty, kteří už v zahraničí působí? Mám na mysli Romana Bednáře, hostujícího ve West Bromwich, Davida Rozehnala, kterého si za milión eur půjčilo z Newcastlu Lazio…

O Bednářově přestupu do West Bromwiche z Hearts už jednáme. Anglický klub hodlá uplatnit opci. O Rozehnalovi se rozhodne do půlky června, pak opce padá. Lazio má podle slov manažera Sabatiniho zájem, hráč také. Rozehnala ale chtějí i kluby z Německa a Ruska.

Proč podle vás v Česku fanoušci na ruskou ligu hledí pořád s určitým despektem?

Neumím si to vysvětlit. Petrohrad hraje finále Poháru UEFA, Bayernu Mnichov a Leverkusenu, vlajkovým lodím německého fotbalu, uštědřil čtyřgólové lekce. Ruské kluby jdou prudce nahoru, mají peníze a kupují jen kvalitu a perspektivu. Nedivím se hráčům, že tam jdou už nejen za penězi, ale především za dobrým fotbalem. S ruskými kluby bychom měli počítat stále víc. Ve vyspělých fotbalových zemích už z nich mají respekt.

Reklama

  3 : 0 Plzeň - Zlín 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Plzeň vs. Zlín
Plzeň vs. Zlín
Plzeň
Zlín