Hlavní obsah

Paroubek se s vedením fotbalu dohodl na spolupráci

PRAHA

Na formách zajištění bezpečnosti na fotbalových utkáních, potřebě vybudování Národního stadiónu i kandidatuře Česka na pořádání EURO 2020 společně se Slovenskem se na úterním setkání v Lidovém domě shodli předseda ČSSD Jiří Paroubek s šéfem ČMFS Pavlem Mokrým. Diskutovali také o dalších politických tématech, včetně restitucí církevního majetku a novely loterijního zákona, které se dotýkají sportu a především fotbalu.

Článek

K problematice bezpečnosti na českých fotbalových stadiónech Jiří Paroubek Právu řekl: „Celou věc nelze přehnaně hodnotit podle pěti až deseti zápasů z celkových dvou set čtyřiceti ligových utkání. Je třeba vycházet z platné legislativy. Považuji za nesmyslná tvrzení ministra vnitra Langra, že by policie na stadiónech nebyla, protože fotbal je soukromou akcí, nebo že by se hrál bez diváků, jak tvrdili někteří politici.

Policie je přítomna fotbalovým utkáním všude v Evropě a vyplývá to i z jejího poslání a faktu, že si ji občané prostřednictvím daní platí. Nemohou ji suplovat bezpečnostní agentury, jejichž role je nevyjasněná a jejich zásah by mohl vyvolat další problémy a soudní jednání. To vše by poškodilo výrazně i fotbal.“

Anglie již tento problém dokázala vyřešit

Podle Paroubka je nutno tyto věci dělat se znalostí sportu, inspirovat se zeměmi, které tento problém již dokázaly vyřešit, jako je Anglie. „Budeme se zabývat legislativními náměty, s nimiž bude přicházet ČMFS jako nejmasovější organizace v zemi. Ty věci, které uznáme za vhodné, budeme prosazovat v legislativním procesu,“ dodal Patroubek.

Podporuje také výstavbu Národního stadiónu. „Tato země takový stadión potřebuje. Pokud se sociální demokracie vrátí po příštích volbách do vlády a já budu premiérem, splním slib, který jsem dal už dřív. Podobně jako u Sazka Areny se bude stát podílet na výkupu pozemků a vybudování infrastruktury, protože nelze očekávat, že by soukromí investor zaplatil tyto veřejné záležitosti. Přibližně jedna miliarda, rozložená do přibližně tří let, by neměla být pro státní rozpočet takovou zátěží.

Podpoří kandidaturu na pořádání EURO 2020

Stát by se měl podílet i na výstavbě stadiónu v Brně. Ten nelze ekonomicky nechat jen na magistrátu,“ zdůraznil Paroubek s tím, že podpoří i kandidaturu na pořádání EURO 2020, které zviditelní republiku a do něhož bychom šli společně se Slováky.

Předseda ČMFS Pavel Mokrý uvedl, že svaz se snaží vést jednání napříč politickým spektrem a váží si podpory ČSSD. „Co se týká Národního stadiónu, nebude stát na Letné, protože Sparta půjde vlastní cestou. Vrátíme se k některým variantám z minulosti a budeme hledat nové. Určitě by měl být multifunkční a s kapacitou kolem 50 tisíc diváků. V Brně má stadión pro třicet tisíc diváků stát asi jeden a půl miliardy, tak ten pražský by přišel asi na dvojnásobek. Prostředky na jeho výstavbu musíme sdružit, “ uvedl pro Právo Pavel Mokrý.

Reklama

Související témata: