Hlavní obsah

Thuram je pro přísnější zásahy rozhodčích proti projevům rasismu

PAŘÍŽ

Veterán francouzské fotbalové reprezentace Lilian Thuram se vyslovil pro přísnější zásahy rozhodčích proti projevům rasismu na stadiónech, včetně třeba přerušení zápasu. V pařížském sídle Rady Evropy v úterý řekl, že rozhodčí by tak měli postupovat i na nadcházejícím mistrovství Evropy v Rakousku a Švýcarsku.

Článek

Na tiskové konferenci bylo zároveň zveřejněno prohlášení Evropské komise proti rasismu a netoleranci (ECRI) vyzývající k potlačování všech projevů rasismu během šampionátu.

Prohlášení zdůrazňuje, že turnaj je příležitostí oslavit hodnoty fair play a vzájemného respektu a že bude také vitrínou angažovanosti proti projevům rasismu. ECRI se v něm t vyslovuje pro rezolutnější postoj rozhodčích vůči těmto projevům včetně přerušení hry.

Thuram se vrátil k předloňskému případu svého spoluhráče z Barcelony Kamerunce Samuela Eto'a, který chtěl kvůli rasistickým urážkám odejít ze hřiště. Uvedl, že otázka by neměla znít, zda chtěl Eto'o odejít, ale proč nechtěli odejít ostatní hráči a také rozhodčí. "Sudí má už teď právo přerušit (za takových okolností) hru," řekl Thuram, který je černé pleti a v boji proti rasismu se dlouhodobě angažuje.

Naopak dost problematické je podle něho trestat za projevy rasismu kluby, kterým stadion patří, protože těžko lze kontrolovat všechny diváky. "Neříkám ale, že není potřeba vyvíjet na kluby tlak, aby se situace zlepšila," dodal.

Šestatřicetiletý Thuram plánuje, že se i po skončení fotbalové kariéry bude v boji proti rasismu dál angažovat. Nepomýšlí ale zatím na to, že by v zájmu účinnějšího hájení svých zásad vstoupil do politiky.

Reklama

  3 : 0 Plzeň - Zlín 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Plzeň vs. Zlín
Plzeň vs. Zlín
Plzeň
Zlín
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články