Hlavní obsah

Bývalý nejlepší fotbalista světa Ronaldinho slaví čtyřicáté narozeniny

Kulatiny se musí oslavit. Jenže, když je fotbalová hvězda ve vězení a ještě v cizí zemi, je to pak všechno složitější. Bývalý nejlepší fotbalista světa Brazilec Ronaldinho přicestoval 6. března do Paraguaye, a přestože coby brazilský občan nepotřeboval pas, měl u sebe falešné doklady. Následně zůstal ve vazbě, jelikož je podezřelý z účasti na praní špinavých peněz.

Foto: Jorge Adorno, Reuters

Brazilská fotbalová hvězda Ronaldinho slaví čtyřicátiny. Někdejší nejlepší fotbalista světa se v Paraguayi dostala před pár dny do problémů se zákonem a musela do vězení.

Článek

Ronaldinho, který se narodil 21. března 1980, nejvíce zářil mezi lety 2004 a 2006, kdy v dresu Barcelony získal dvakrát španělský titul a jedno prvenství v Lize mistrů. Ronaldo de Assis Moreira, jak zní pravé jméno tohoto brazilského útočníka, také získal v roce 2002 s brazilskou reprezentací titul mistra světa, a několikrát vyhrál anketu o nejlepšího hráče světa.

Ronaldinho s fotbalem začínal na ulici, v sedmi letech rozšířil řady klubu Grémio Porto Alegre. Do evropských soutěží se prosadil v 22 letech, kdy začal hrát za francouzský Paris St. Germain. V týmu FC Barcelona působil v letech 2003 až 2008 a v letech 2004 až 2005 se stal nejlepším fotbalistou světa. V roce 2005 vyhrál i anketu Zlatý míč o nejlepšího fotbalistu působícího v Evropě.

Po přestupu do AC Milán v roce 2008 začala jeho kariéra uvadat. Z italského klubu odešel v roce 2011 a jeho následná angažmá ve Flamengu, v Atléticu Mineiro a mexickém Querétaru skončila předčasně, naposledy hrál v brazilském týmu Fluminense.

V brazilské reprezentaci debutoval v červnu 1999 a v jejím dresu odehrál 97 zápasů, v nichž dal 33 gólů. Fotbalovou kariéru ukončil v lednu 2018. Krátce poté vstoupil do politiky a stal se členem Brazilské republikánské strany (PRB).

Počátkem letošního března byl v Paraguayi zadržen a vyslýchán policií kvůli cestování na falešný pas. Společně s bratrem se prokazovali doklady, které patřily někomu jinému. Následně byl prošetřován kvůli podezření z účasti na praní špinavých peněz.

Reklama