Hlavní obsah

Brusel bojuje proti změně pravidel o počtu cizinců v klubech

BRUSEL

Evropská komise se ve středu postavila proti změně pravidel o počtu cizinců ve fotbalových klubech. Mezinárodní fotbalová federace FIFA prosazuje takzvané pravidlo 6+5, které stanoví maximální počet zahraničních hráčů v ligových soutěží. Podle Bruselu je však tento princip v rozporu s evropskou legislativou, na rozdíl od pravidel Evropské fotbalové unie UEFA, které určují kvóty na odchovance.

Článek

"V porovnání se snahou FIFA zavést takzvané pravidlo 6+5, které je jasně diskriminační a není tak v souladu s právem EU, se mi pravidlo pro odchované hráče navržené UEFA zdá přiměřené a v souladu s principem volného pohybu pracovníků," řekl ve středu novinářům eurokomisař Vladimír Špidla, který má tuto oblast na starosti spolu se slovenským eurokomisařem Jánem Figelem.

Návrh FIFA počítá s tím, že v základní sestavě každého celku by se mělo objevit nejméně šest hráčů, kteří jsou oprávněni reprezentovat zemi, v které klub sídlí. Pravidlo UEFA naopak určuje minimální počet odchovanců v týmu. Musí jich být minimálně osm z celkových 25 hráčů, z nichž čtyři jsou vychovaní v domácím klubu a další čtyři ve stejné lize.

Otázkou zůstává, jak se situace bude vyvíjet nadále. Šéf FIFA Sepp Blatter dal již v úterý najevo, že se pokusí o prosazení "6+5" navzdory názoru Evropské unie. Agentura Reuters ale s odvoláním na zdroj z UEFA uvedla, že Blatter nakonec nemusí dát o změně pravidel hlasovat na srpnovém kongresu, jak se původně očekávalo. "Pravidlo o odchovancích dosáhlo většiny cílů, které má pravidlo 6+5, tak doufáme, že Blatter tohle bude považovat za kompromis, přinejmenším v Evropě," uvedl dobře informovaný zdroj.

Ve hře je tak v současnosti několik variant. Šéf FIFA dá hlasovat o kontroverzním pravidlu a pustí se tak do otevřené roztržky se šéfem UEFA Michelem Platinim, nebo FIFA schválí pravidlo 6+5, ale v návrhu bude vtělena výjimka pro Evropu. Uvažuje se ale i o tom, že FIFA se spokojí s návrhem Evropské fotbalové unie a svého návrhu se vzdá. Poslední, a zdá se, že poměrně pravděpodobnou možností, je odložení změn o rok a pokračování v dalších diskusích.

Reklama

Související témata:
  3 : 0 Plzeň - Zlín 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Plzeň vs. Zlín
Plzeň vs. Zlín
Plzeň
Zlín