Hlavní obsah

Zúžení kádru odnesli v rakouské reprezentaci zkušení hráči

Rakouská reprezentace se na mistrovství Evropy obejde bez zkušeného záložníka Markuse Weissenbergera z Frankfurtu. Kouč výběru pořadatelské země Josef Hickersberger totiž ve středu zveřejněné konečné nominaci Weissenbergera vynechal s tím, že si není jistý jeho zdravotním stavem. Z výběru nakonec vypadl i ostřílený útočník Austrie Vídeň Sanel Kuljic.

Článek

"Museli jsme udělat pár těžkých rozhodnutí a konečná nominace byla hodně obtížná," přiznal Hickersberger, který zkušeným hráčům už jednou podobně nepříjemná rozhodnutí vysvětloval. To ale bylo v roce 2006, kdy tým přebíral a uvedl se jeho radikálním omlazením, zbylí zkušení hráči ale mohli doufat, že se na šampionát podívají nejen jako diváci. Třiatřicetiletého Weissenbergera nakonec vynechal proto, že se mu nezdály přetrvávající problémy s jeho kolenem.

Rakouská sázka na mladé je ze soupisky patrná. Hned deset hráčů ještě neodehrálo v národním dresu více než deset utkání, úplným novicem je brankář bundesligového nováčka Hoffenheimu Ramzan Özcan.

Třiadvacetiletý gólman s tureckými kořeny dostal šanci především kvůli zdravotním problémům Helgeho Payera z Rapidu Vídeň. Ten skončil s krvácením do břicha v péči lékařů a šampionát uvidí jen z nemocničního lůžka. "Ještě že to ale dopadlo aspoň takhle, mohla z toho být mnohem větší katastrofa," komentoval ztrátu Payera Hickersberger.

Formu rakouské reprezentace prověří naposledy před šampionátem páteční zápas s Maltou, 8. června potom vstoupí do skupiny zápasem s Chorvatskem. Ve zbývajících utkáních skupiny čekají domácí tým i Poláci a Němci.

Nominace Rakouska:
Brankáři: Alexander Manninger (Siena), Jürgen Macho (AEK Atény), Ramazan Oezcan (Hoffenheim)
obránci: Gyorgy Garics (Neapol), Ronald Gercaliu (Austria Vídeň), Martin Hiden (Korutany), Markus Katzer, Jürgen Patocka (oba Rapid Vídeň), Emanuel Pogatetz (Middlesbrough), Sebastian Proedl (Štýrský Hradec), Martin Stranzl (Spartak Moskva)
záložníci: Rene Aufhauser, Christoph Leitgeb (oba Salcburk), Christian Fuchs (Mattersburg), Andreas Ivanschitz (Panathinaikos), Umit Korkmaz (Rapid Vídeň), Juergen Saumel (Štýrský Hradec), Joachim Standfest (Austria Vídeň), Ivica Vastic (LASK Linec)
útočníci: Martin Harnik (Brémy), Erwin Hoffer (Rapid Vídeň), Roman Kienast (Ham-Kam/Nor.), Roland Linz (Braga)

Reklama

Související témata: