Hlavní obsah

FIFA oficiálně přijala antidopingový kodex WADA

Mezinárodní fotbalová federace FIFA oficiálně přijala nový antidopingový kodex, který začne celosvětově platit 1. ledna 2009. Spolupráci svazu se Světovou antidopingovou agenturou WADA v pátek na kongresu FIFA v Sydney svými podpisy zpečetili fotbalový prezident Sepp Blatter a šéf boje proti dopingu John Fahey.

Článek

Vedení FIFA už v únoru odsouhlasilo přijetí kodexu, v Sydney v pátek podpis dokumentu podpořili drtivou většinou i delegáti poměrem hlasů 175:1.

V roce 2004 přitom byla FIFA jednou z posledních federací, které přistoupily na kodex WADA. I přesto měla s antidopingovou agenturou neustálé spory, protože odmítala trestat hříšníky striktně podle regulí a chtěla každou kauzu posuzovat individuálně. Například k udělování dvouletých trestů za doping FIFA formálně přistoupila teprve předloni, do té doby byl maximálním postihem půlroční distanc.

Flexibilitu trestů nyní nový kodex zaručuje. WADA v něm fakticky uznává, že na kolektivní sporty je nutné nahlížet jinak než na individuální. Za první prohřešek proti pravidlům o zakázaných látkách bude sice nadále hrozit dvouletý distanc, bude ale možné se od normy odklonit například při méně závažných prohřešcích či v případě spolupráce přistiženého sportovce. Na zmeškanou dopingovou kontrolu se bude pohlížet jako na porušení pravidel až po třetím opakování v průběhu 18 měsíců.

Reklama