Hlavní obsah

V generálkách na Euro vyhráli jen fotbalisté Nizozemska

Fotbalisté Nizozemska v posledním utkání před odjezdem na mistrovství Evropy splnili roli favoritů a rozloučili se s fanoušky vítězstvím 2:0 nad Walesem. Dalším třem kvalifikovaným celkům se generálky příliš nevydařily - Polsko doma remizovalo s Dánskem, Řecko s Arménií a Švédsko dokonce podlehlo Ukrajině.

Článek

Nizozemci porazili Wales osm dní před prvním utkáním na Euru proti světovým šampionům z Itálie. "Oranjes" si před 49 000 diváků v Rotterdamu připsali proti destruktivně hrajícímu soupeři povinné vítězství a podle agentury SID neoslnili. O branky se postarali legionáři z Realu Madrid - v 35. minutě se trefil Robben a devět minut po přestávce z trestného kopu Sneijder.

Fotbalisty Švédska vyprovodili fanoušci pískotem. Tým Larse Lagerbäcka totiž podlehl doma 0:1 Ukrajině, přičemž neobstál v obraně ani v útoku. Místo hvězdného Ibrahimovice z Interu či zkušeného reprezentačního navrátilce Larssona se prosadil soupeř díky trefě Nazarenka z Dněpropetrovsku šest minut před koncem.

Obhájci titulu evropských šampionů Řekové také v poslední prověrce zklamali, když nedokázali překonat obranu Arménie. Při slabém vystoupení se do šancí dostávali sporadicky a spíše po chybách soupeře. Svěřenci trenéra Otto Rehhagela tak nedokázali odčinit porážku z předchozího zápasu v Maďarsku, kde podlehli 2:3.

Výhrou se s fanoušky nerozloučili ani Poláci, kteří v závěrečném utkání před odjezdem do Rakouska remizovali 1:1 s Dánskem. Mistři Evropy z roku 1992, kteří se na letošní šampionát nedostali, se ujali vedení v 28. minutě díky Vingaardovi. Šest minut nato neproměnil Žurawski penaltu, nicméně alespoň vyrovnání zajistil týmu Lea Beenhakkera dvě minuty před přestávkou Krzynowek.

Brazílie - Kanada 3:2 (2:1)
Branky: 4. Diego, 45. Luis Fabiano, 63. Robinho - 11. Friend, 56. De Guzman.
Lotyšsko - Litva 2:1 (0:0)
Branky: 57. Gorkšs, 80. vlastní Alunderis - 84. Beniusis.
Nizozemsko - Wales 2:0 (1:0)
Branky: 35. Robben, 54. Sneijder.
Švédsko - Ukrajina 0:1 (0:0)
Branka: 82. Nazarenko. Diváci: 25.222.
Polsko - Dánsko 1:1 (1:1)
Branky: 43. Krzynowek - 28. Vingaard.
Řecko - Arménie 0:0.
Bosna a Hercegovina - Ázerbájdžán 1:0 (0:0)
Branka: 72. Nikolič.

Reklama