Hlavní obsah

FIFA Jižní Africe zatím věří

Michal Osoba (Kapské Město)Právo

Přesně za dva roky se bude rozhodovat, zda byl krok fotbalové federace FIFA přidělit mistrovství světa v nejpopulárnější hře planety poprvé v historii do Afriky prozíravým rozhodnutím, nebo velkým omylem. Oficiální vyjádření představitelů FIFA vyjadřují víru v první zmíněnou variantu, mezi řádky ale jsou znát obavy.

Článek

Stavby stadiónů v Jihoafrické republice se dostávají do prodlevy, dobrou image pochopitelně neudělaly ani čerstvé nepokoje v Johannesburgu a v Kapském Městě.

Spekulace, že by se šampionát narychlo mohl přesunout do Austrálie, FIFA zatím popírá. K násilnostem z minulého týdne se ale federace vyjádřila zdrženlivě. Lépe řečeno vůbec. „Pan Blatter (předseda FIFA) mě instruoval, abych tuto záležitost nekomentoval,“ prohlásil mluvčí federace Emmanuel Maradas.

Sdílnější byl vůči agentuře Reuters Wille Lemke, poradce OSN pro sport. „Obrázky z Afriky byly hrozivé. Kdyby se opakovaly, FIFA by v krajním případě musela přehodnotit své rozhodnutí udělit šampionát do Jihoafrické republiky,“ připustil.

Obavy z nárůstu kriminality 

Od MS si představitelé JAR slibují nové investice a finance z cestovního ruchu. Jenže panují obavy, jestli se s přílivem turistů ještě více nezvýší kriminalita. „Ta už je teď vysoká, jedna z nejvyšších na světě,“ říká Petr Rybák, český konzul v Kapském Městě. „Ale dovedu si představit, že zajistí místa, kde se budou pohybovat fanoušci tak, aby se snížilo riziko na minimum. Bezpečnostní agentury tu pracují na vysoce profesionální úrovni,“ říká.

Pro Afriku je šampionát velkou šancí. Už pořádala MS v ragby před 13 lety a spolupořádala šampionát v kriketu, úspěšně zvládnuté fotbalové mistrovství světa by ale její renomé na sportovním poli ještě výrazně zvýšilo. „Pro ně je to velká výzva. Když jim vydrží ten ohromný potenciál, zvládnou to,“ je přesvědčený Rybák.

Vláda, která uvolnila značné finance na výstavbu nebo zásadní rekonstrukci všech deseti stadiónů, má zatím u obyvatel podporu, i když sociální rozdíly jsou v zemi dost vysoké. „Fotbal je v Jižní Africe sportem populárním především mezi méně majetnými vrstvami a ty to akceptují. Fotbal tu hodně prožívají, komu řeknete, že jste z Česka, vyjmenuje vám aspoň tři české hráče,“ popisuje konzul jihoafrické fotbalové nadšení.

Reklama

Související témata: