Hlavní obsah

Na fanouškovské zóně ve Vídni je živo už od rána

VÍDEŇ

V největší fanouškovské zóně fotbalového mistrovství Evropy uprostřed Vídně panuje v dopoledních hodinách poklidná nálada, ale není tu zdaleka mrtvo. Řada turistů si přichází zónu v klidu prohlédnout a všude je plno dětí, včetně celých školních výletů. Na děti je tu totiž pamatováno až překvapivým množstvím různých hřišť a atrakcí od trampolín přes skluzavky až po stolní hry.

Článek

Už od rána jsou v provozu všechny velké obrazovky, na nichž se promítají většinou záznamy předchozích zápasů nebo některých významných utkání nedávné historie. Na hlavní tribuně se neustále koná hudební program, který je s pomocí čtyř stovek reproduktorů šířen po celé zóně. Vše je naprogramováno tak, aby hlasitost nepřesáhla 65 decibelů, ale když se prostranství zaplní tisícovkami fanoušků a ti se dostanou do varu, přesáhne hluk i 110 decibelů.

Zatím největší nával tu byl v neděli, kdy vstoupili do šampionátu Rakušané. Mezi vídeňskou radnicí a Hofburgem bylo 50 000 lidí, v pondělí třeba už "jen" 16 000. Všechny fanouškovské zóny v Rakousku pak navštívilo v neděli 270 000 lidí. Kapacity ale zatím nebyly vyčerpány, hlavní zatěžkávací zkouška se ve Vídni čeká až příští pondělí, kdy domácí hrají proti Německu, jehož fanoušci jsou tradičně nejpočetněji zastoupenými zahraničními příznivci. Při této příležitosti bude jen v centru Vídně v pohotovosti 1800 policistů.

Stewardi ani po ránu nepolevují v bdělosti

Již v úterý dopoledne jich bylo v zóně i v jejím okolí vidět stovky. V některých místech spolu s pracovníky bezpečnostních služeb (kteří jsou označení jako stewardi) dokonce přečíslovali návštěvníky. Ale to se změní odpoledne a večer, až se bude hrát další dvojice zápasů. Stewardi ale ani po ránu nepolevují v bdělosti - každý, kdo vchází do zóny, je podroben důkladné prohlídce včetně všech kabel nebo tašek.

Nasazení bezpečnostních sil se ale vyplácí, průběh prvních dnů šampionátu je zatím až nečekaně klidný a incidentů je podle ministerstva vnitra vlastně méně než v běžný den před mistrovstvím. Výjimkou byl zatím jen Klagenfurt, kde bylo v sobotu a v neděli zadrženo 157 fanoušků, v naprosté většině Němců. Ale i to je důvod ke spokojenosti, problémových fandů bylo zatím mnohem méně než jedno promile.

Jen vchodů do vídeňské centrální zóny by mělo být víc, hlavně podle místních stálých obyvatel. Poměrně rozsáhlá zóna jich má jen pět a kdo jí chce projít, ten musí urazit dost velký kus cesty. A obcházení zóny je ještě zdlouhavější.

Všichni v tričkách s logy sponzorů Eura

Skoro bez práce jsou dopoledne stánkaři, ale všichni jsou už připraveni poskytnout občerstvení žíznivým a hladovým návštěvníkům. "První nápor přijde kolem poledne a pak zhruba od čtyř hodin už se máme co otáčet," řekla půvabná obsluha stánku číslo 14, oděná jako téměř všichni ostatní kolegové a kolegyně do triček s logy oficiálních sponzorů Eura 2008.

Ekonomické výsledky pro gastronomickou sféru se zatím dají těžko odhadnout, ale všichni jsou přesvědčeni, že se poměrně vysoké poplatky za pronájem stánku v zóně (od 10 000 do 40 000 eur) vyplatí. Už teď jsou spokojené vídeňské dopravní podniky, které denně přepraví kolem tří miliónů cestujících a jen v prodeji měsíčních jízdenek zaznamenaly nárůst o 15 procent.

Nebyl zatím hlášen žádný problém

Navzdory malému množství východů a vysokému počtu fanoušků, kteří konzumaci piva přece jen trochu přehnali, nebyl zatím hlášen ani žádný problém s vyklízením zóny po půlnoční uzavírací době. Pak totiž nastupují desítky pracovníků úklidových čet, kteří se starají o to, aby ráno byla zóna zase čistá a mohla přivítat první, hlavně dětské návštěvníky.

Jen za první dva dny bylo ve Vídni z fanouškovských zón odvezeno 38,5 tuny odpadků, což město stálo na výdajích 1,6 miliónu eur navíc. A to ještě bylo použito 300 000 vratných kelímků, které celkový odpad výrazně snížily. Ale jak říkají pracovníci úklidových čet, ve srovnání například s hudebním festivalem na Dunajském ostrově je to ještě legrace.

Reklama