Hlavní obsah

Nejpřesněji střílel Španěl Villa, nejvíc chytil Rus Akinfejev

Po dvou odehraných kolech na fotbalovém mistrovství Evropy kraluje statistikám útočníků Španěl David Villa s osmi střelami na branku a čtyřmi góly. Mezi brankáři má nejvíc úspěšných zákroků Rus Igor Akinfejev, který zneškodnil celkem čtrnáct střel. Hned za ním je Petr Čech s 13 úspěšnými zásahy.

Článek

Nejpilnějšími střelci jsou Portugalec Cristiano Ronaldo a Rus Roman Pavljučenko, kteří se pokusili soupeřovu branku ohrozit třináctkrát. Vytěžili z toho však jen po jednom gólu. To Španěl Villa měl celkem jedenáct pokusů, osm z nich mířilo mezi tyče a čtyři skončily v síti.

Jako tým nejčastěji stříleli Španělé, jimž statistika UEFA napočítala 36 pokusů. Čeští fotbalisté jsou v tomto žebříčku s dvaceti střelami předposlední spolu se Švédy. Za nimi jsou už jen Turci s patnácti střelami. V držení míče vedou Portugalci s 56 procenty, Češi jsou se 43 procenty předposlední, horší jsou jen Švédové.

Nejvíce metrů doposud naběhal Švéd Andersson

Rus Akinfejev byl ve dvou odehraných kolech nejzaměstnanějším brankářem. Zastavil čtrnáct střel a čtyřikrát míč pronikl za jeho záda. Petr Čech má na kontě 13 úspěšných zásahů a tři inkasované góly. Třináctkrát zastavili míč mířící do sítě také Švéd Andreas Isaksson a Nizozemec Edwin van der Sar.

Nejvíc toho na šampionátu zatím naběhal Švéd Daniel Andersson, jemuž speciální systém naměřil ve dvou zápasech celkem 23 837 metrů. Z českých fotbalistů je největším běžcem Libor Sionko s 22 009 metrů. Největší rychlík šampionátu je Chorvat Ivica Olič, jemuž naměřili rychlost 31,78 km/h. Mezi českými hráči je na tom nejlépe David Rozehnal, jehož rychlost 28,57 km/h řadí na 45. místo. Nejvíc přihrávek - 147 - má Němec Philipp Lahm.

Nejvíc faulujícími hráči jsou s osmi přestupky Francouz Claude Makelele, Švéd Anders Svensson, Turek Tuncay Sanli a Španěl Villa. Nejčastěji byli terčem faulů Portugalec Pepe a Švýcar Inler, na něž rozhodčí odpískali po deseti nedovolených zákrocích. Jako tým nejvíc faulují Turci (48), nejméně Italové (22). Češi jsou s 37 fauly na pátém místě.

Statistiky ME:
Nejvíc vstřelených gólů: Nizozemsko 7 - Villa (Šp.) 4
Nejvíc střel: Španělsko 36 - Ronaldo (Port.) a Pavljučenko (Rus.) po 13
Nejvíc střel na branku: Španělsko 22 - Villa 8.
Nejvíc inkasovaných gólů: Akinfejev (Rus.), Buffon (It.), Coupet (Fr.) po 4
Nejvíc zásahů brankáře: Akinfejev 14
Nejvíc ofsajdů: Itálie a Portugalsko 9 - Pavljučenko (Rus.) 5
Nejvíc faulů: Turecko 48 - Villa, Tuncay (Tur.), Makelele (Fr.), Svensson (Švéd.) po 8
Nejvíc žlutých karet: Rumunsko a Turecko po 6 - Goian (Rum.), Prödl (Rak.) po 2
Nejvíc červených karet: Německo 1 - Schweinsteiger (Něm.) 1
Nejvíc faulovaných: Švýcarsko 44 - Pepe (Port.) a Inler (Švýc.) po 10
Nejvíc rohových kopů: Itálie 17 - Srna (Chorv.) 13
Největší držení míče: Portugalsko 56 procent
Nejméně střel: Turecko 15
Nejméně střel na branku: Turecko, Švédsko, Rumunsko po 5
Nejméně zásahů brankáře: Ricardo (Port.) 2
Nejméně faulů: Itálie 22
Nejvíce naběhaných metrů: Andersson (Švéd.) 23.837 m
Největší rychlost: Olič (Chorv.) 31,78 km/h

Reklama