Hlavní obsah

Komunikuje a dívá se na fotbal. Rodina popsala stav Nouriho, který v roce 2017 upadl do kómatu

Amsterdam/Praha

Někdejší velký fotbalový talent Abdelhak „Appie“ Nouri se postupně zotavuje z neštěstí, které se mu přihodilo během soustředění Ajaxu v roce 2017. Tehdy dvacetiletý záložník zkolaboval v přípravném utkání v Rakousku a kvůli srdeční zástavě utrpěl trvalé poškození mozku. Více než rok byl poté v kómatu. Jeho bratr teď pro nizozemskou televizi popsal, jak pokračuje jeho rekonvalescence. Nouri se téměř po třech letech mohl konečně vrátit domů z nemocnice. S rodinou v omezené formě komunikuje a velmi rád prý v televizi sleduje fotbal.

Foto: Sport.cz

Bývalý fotbalista Ajaxu Amsterdam Abdelhak Nouri. Archivní foto

Článek

Lékaři se obávali, že Abdelhak Nouri už nikdy nebude vidět, mluvit, hýbat se či jíst. Jeho bratr nedávno poskytl rozhovor pro televizní stanici AD, v němž popsal současný fotbalistův stav.

„Hrozně dlouho nebyl doma, teď jsme se konečně dočkali a jelikož se o něj můžeme sami starat, tak i jeho stav je lepší než dřív. Hlavně, že už není v kómatu, uvědomuje si, kde je a že je ve známém prostředí," popsal situaci sourozenec Abderrahim.

„Když má dobrý den, komunikuje s námi. Reaguje pohyby obočím nebo lehkým úsměvem. Snažíme se na něj co nejvíce mluvit a sledujeme s ním v jeho pokoji společně fotbal v televizi. Je na něm vidět, že to se mu líbí," popsal bratr, jak probíhá péče.

Nourimu byla předpovídána velká fotbalová budoucnost. Pravidelně nastupoval za mládežnické reprezentační týmy a v sezóně 2016/17 si zahrál patnáct zápasů v různých soutěžích za áčko Ajaxu.

Vedení slavného nizozemského klubu po tlaku ze strany rodiny uznalo odpovědnost za Nouriho zdravotní stav. Kvůli pozdnímu použití defibrilátoru nebyl fotbalistův mozek dlouho zásobován kyslíkem, což vedlo k jeho trvalému poškození.

Reklama