Hlavní obsah

Evropské kluby nesouhlasí s omezováním počtu cizinců v týmech

ŽENEVA

Asociace evropských klubů (ECA) nesouhlasí s myšlenkou mezinárodní fotbalové organizace FIFA na omezení počtu cizinců v klubech. Postavila se proti návrhu prezidenta FIFA Seppa Blattera, aby evropské celky zahajovaly každý zápas s minimálně šesti hráči, kteří mohou hrát za reprezentační tým země, v níž se klub nachází.

Článek

Takzvané pravidlo 6+5 na konci května na kongresu v Austrálii schválily národní fotbalové svazy a mělo by platit od roku 2012.

Vedení světového fotbalu si od něj slibuje mimo jiné ochranu národních týmů, jejichž hráči budou moci nastupovat v domácích soutěžích. Podle výkonného ředitele organizace ECA Karla-Heinze Rummeniggeho však pravidlo není potřeba. "Jak může každý vidět na probíhajícím Euru, národní týmy hrají fotbal na velmi vysoké úrovni, takže jednoznačně není nutnost pravidla 6+5," prohlásil Rummenigge.

Organizace ECA byla založena v lednu na základech sdružení nejbohatších evropských klubů G14. Zatímco dříve se jednalo o elitní společnost, nyní je v ní 103 klubů ze všech 53 členských zemí evropské organizace UEFA.

Nová asociace se dohodla s vedením světového fotbalu na stažení žalob, v nichž týmy požadovaly finanční kompenzaci za zranění hráčů na reprezentačních akcích. Mezinárodní federace na druhou stranu přistoupily na vyplácení odměn klubům za to, že hráče uvolní pro reprezentaci. Poprvé budou týmy finančně profitovat na letošním Euru. Za každý den, který jejich hráč na turnaji stráví, dostanou asi 4000 eur.

Reklama

Související témata: