Hlavní obsah

Fotbalistky jsou po vítězství nad Běloruskem v baráži o ME

České fotbalistky po čtvrtečním vítězství 3:1 nad Běloruskem nemine účast v baráži o postup na mistrovství Evropy. Výběr trenéra Dušana Žovince sice nedosáhl na přímý postup, ale čtrnáct bodů, které kolo před koncem kvalifikace nasbíral, mu zajišťuje možnost dodatečného boje o historickou premiéru ve finálovém turnaji.

Článek

České reprezentantky i bez klíčových hráček Ščasné, Doškové a Veselé soupeřky téměř k ničemu nepustily. Roli favorita začaly naplňovat už po osmnácti minutách, když se zblízka do běloruské sítě trefila Ryngelová. Trvalý tlak domácích však na úzkém hřišti v Ludgeřovicích do poločasu v další branky nevyústil, přestože Ryngelová ještě jednu velkou příležitost měla.

Obléhání běloruské branky přineslo druhou gólovou radost až sedm minut po přestávce. Z malého vápna se prosadila Martínková, která v závěru zpečetila výhru ještě svým druhým zásahem. Hostující tým se za 90 minut nezmohl vlastně na nic. K čestnému úspěchu mu dopomohla slabší chvilka gólmanky Zbořilové, která mezi nohama propustila neškodně vyhlížející střelu Kioseové.

Za stavu 1:2 však Bělorusko český náskok ani neohrozilo. Jednu šanci za druhou naopak zahazovaly domácí hráčky, Bertholdová se Šmeralovou shodně trefily břevno.

Nízkou efektivitu v zakončení svým svěřenkyním také vytkl i trenér. "Těší mě, že Bělorusko na nás nedokázalo nic vymyslet, ale naší nedůrazné koncovky by dneska silnější soupeř určitě využil. Škoda, že jsme další šance neproměnili, chyběl nám v některých situacích větší důraz před brankou. Zápas měl ale jasný průběh. Jsem rád, že jsme povinnost zvládli a můžeme se už v klidu připravovat na baráž," řekl novinářům Žovinec.

Kvalifikační skupinu reprezentantky uzavřou v září utkáním s Anglií.

Česká republika - Bělorusko 3:1 (1:0)
Branky: 52. a 81. L. Martínková, 18. Ryngelová - 62. Kioseová. Rozhodčí: Ostervold. ŽK: L. Martínková. Diváci: 1000.
Sestava ČR: Zbořilová - Pincová, Bertholdová, Heroldová, Hoferková - Pěničková (65. Divišová), I. Martínková, Šmeralová, Pivoňková (67. Mocová) - L. Martínková (82. Marková), Ryngelová. Trenér: Žovinec.
Tabulka první skupiny:
1. Anglie651017:116
2. Španělsko751122:516
3. Česko742117:914
4. Bělorusko71069:263
5. Sev. Irsko70071:250

Reklama

Související témata: