Hlavní obsah

Pomoc malým klubům i rozhodčím: Fotbal na jedné lodi

Praha

Celosvětová pandemie koronaviru ničí naděje sportovního světa, odsouvá se jedna akce za druhou a není jasné, kdy se začne nejen hrát, ale i společně trénovat. Trpí tím fotbaloví hráči, rozhodčí, funkcionáři i fanoušci na všech úrovních, jedinou výjimkou budiž běloruská nejvyšší soutěž, ale to je pro našince sakra málo. Proto teď jde na pomoc malým klubům nový projekt „Fotbal na jedné lodi."

Foto: FCVP/Ladislav Nussbauer

Trenér Viktorie Plzeň Adrián Guľa.

Článek

Celá věc vznikla na základě myšlenky tréninků napříč fotbalovou komunitou. Nápad vzešel z iniciativy zástupců několika okresů ve Středočeském kraji, ale z bohatého menu si může vybrat prakticky jakýkoliv zájemce.

„Chtěli bychom docílit toho, aby si sportovci z různých úrovní fotbalu a koutů republiky dokázali vzájemně sdílet své vědomosti a pomohli tak tomu, aby se v tomto nelehkém období udrželi v psychické a fyzické kondici pro následný výkon jejich funkce, až toto období skončí," stojí v prohlášení zakladatelů projektu.

Ti apelují zároveň na to, jak se chovat v dosud nepoznané situaci „Zdraví všech je naprostou prioritou a při boji s pandemií je nutné dodržení absolutní disciplíny – normy, která je standardem také právě ve sportovním a fotbalovém prostředí."

Projekt má dokázat, že fotbal dokáže zvládnout těžké chvíle. Během pár dní fungování se do akce zapojila celá řada osobností. „Snažíme se oslovit známé tváře, které ukazují, jak se dá v současných omezených možnostech trénovat," vysvětluje Josef Váňa, bývalý dlouholetý rozhodčí a nyní delegát a člen VV OFS Rakovník.

Projekt Fotbal na jedné lodi zkouší oslovit malé fotbalisty, dospělé hráče, ale také rozhodčí. Hráčům, rodičům či trenérům poradili například nejstarší prvoligový fotbalista Pavel Zavadil, trenér Viktorie Plzeň Adrián Guľa či třeba Jan Nezmar, klíčový muž managementu fotbalové Slavie či sparťanský záložník Lukáš Vácha.

Pro rozhodčí pak přišli s nápovědou jak se připravovat třeba elitní sudí Pavel Franěk, či třeba asistenti z první a druhé ligy Pavel Vlasjuk či Jiří Kříž.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Rozhodčí Pavel Franěk během komunikace s videorozhodčím.

Příspěvků jsou v projektu desítky, stále se neví, jaký osud stihne současnou rozjetou sezonu, a tak je Fotbal na jedné lodi jistě vítaným zpestřením fotbalové pauzy.

Reklama

  3 : 0 Plzeň - Zlín 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Plzeň vs. Zlín
Plzeň vs. Zlín
Plzeň
Zlín