Hlavní obsah

Běloruský rozhodčí měl po zápase 2,6 promile alkoholu

Běloruský rozhodčí Sergej Šmolik řídil 5. července zápas tamější fotbalové ligy mezi Vitebskem a Naftanem ještě opilejší, než se původně předpokládalo. Prvotní informace totiž hovořily pouze o stopách alkoholu v dechu, dnes však ruský deník Komsomolskaja Pravda přišel se svědectvím funkcionářů, kteří sudímu naměřili 2,6 promile. Rozhodčí s odznakem FIFA se proti všem nařčením ohradil: pil prý až po zápase, aby zahnal bolesti zad.

Článek

To, že rozhodčí nemá svůj den, muselo být divákům jasné už od začátku. Bývalý mezinárodní rozhodčí, který zejména na konci 90. let pískal řadu těžkých mezinárodních i pohárových utkání, se totiž do žádného ostřejšího běhu nehnal a postupem času zvolňoval stále více. Od 70. minuty pak pískal už jen ze středového kruhu. Pořád se ale zdálo, že jej spíše bolí záda, a příliš na tom neměnila ani rozpačitá gesta a trochu zvláštní hvizdy, jimiž se pokoušel utkání řídit.

Jasno začalo být až poté, co s námahou třikrát pískl do píšťalky a ohlásil konec utkání. Náhle před ním vyvstal těžký problém - opustit hřiště. Značně nakloněn na levou stranu se pomalu šoural do tunelu a pomoci mu musel až jeden z pořadatelů, který mu poskytl oporu. Za doprovod se mu ale sudí odměnil řadou posunků typických pro opilce a na konci své pouti zamával aplaudujícím divákům.

Když v tunelu ucítili funkcionáři odér alkoholu, rozhodli se rozhodčího podrobit dechové zkoušce. Naměřených 2,6 promile je ale podle deníku pořádně překvapilo. Běloruský fotbalový svaz zkušenému rozhodčímu s okamžitou platností pozastavil činnost a na příští týden si jej pozval na kobereček.

Ať už dopadne kariéra nejlepšího běloruského rozhodčího roku 2005 jakkoli, jisté je jedno. Podivné chování na hřišti z něj udělalo patrně ještě větší hvězdu než kvalifikační zápas Irska se Španělskem v roce 1999. Jen na serveru Youtube zhlédlo jeho odchod ze hřiště během dvou dnů přes 100 000 diváků.

Reklama

Související témata: