Hlavní obsah

Deset let po triumfu je fotbalová Francie ve smutku

PAŘÍŽ

V neradostné atmosféře si v sobotu fotbalová Francie připomene desáté výročí zisku zatím jediného titulu mistrů světa. Tehdejší euforii po finálovém vítězství 3:0 nad Brazílií vystřídaly chmurné úvahy o budoucnosti reprezentace, která se z letošního mistrovství Evropy vrátila domů už po základní skupině.

Foto: SPORT.CZ/Tomáš Fliegl

Fotbalisté Francie před finále MS 2006

Článek

Z týmu, který před deseti lety obíhal s pohárem mistrů světa pařížský Stade de France, už většina odešla do fotbalového důchodu, zbytek to čeká během několika málo let.

S výjimkou střelce třetího finálového gólu Emmanuela Petita, který dal přednost podpisování své knihy v Monaku, by se v sobotu měli všichni na Stade de France sejít k přátelskému utkání se světovým výběrem. Na trávník tak pod vedením svého tehdejšího trenéra Aimého Jacqueta znovu vyběhnou mimo jiné Zinédine Zidane, Fabien Barthez, tehdejší kapitán Didier Deschamps, Laurent Blanc a další hvězdy.

Ve světovém výběru se představí například Nizozemci Frank De Boer, Edgar Davids a Philip Cocu, Portugalci Luis Figo a Rui Costa a Španěl Fernando Hierro. Povede je francouzský trenér Arsenalu Arséne Wenger.

Generační výměna

Vítězství před deseti lety zahájilo velkou éru francouzského fotbalu, který dva roky nato usedl i na evropský trůn. V roce 2002 sice Francouzi zklamali na mistrovství světa, ale vynahradili si to na světovém šampionátu 2006 v Německu, kde měli znovu blízko k titulu. S ohledem na letošní mistrovství Evropy se ale zdá, že to tehdy byla labutí píseň jedné velké fotbalové generace. Francouzi se neprosadili a na jejich výkonech se projevil také vysoký průměrný věk mužstva.

Hned po turnaji se působení v národním týmu vzdal veterán Lilian Thuram, tento týden oznámil ukončení reprezentační kariéry další člen zlatého celku z roku 1998 David Trézeguet. V případě druhého jmenovaného byl odchod z reprezentace reakcí na to, že jejím trenérem zůstal Raymond Domenech, s nímž má špatné vztahy a který ho moc nestavěl.

Z týmu mistrů světa jinak hrají už jen Thierry Henry (FC Barcelona), Robert Pires (Villareal) a Patrick Vieira (Juventus). Řada dalších působí jako spolupracovníci velkých televizních stanic. V trenérské funkci se v Monaku a Juventusu prosadil Didier Deschamps, o němž se po neúspěchu na mistrovství Evropy mluvilo jako o možném nástupci Domenecha u reprezentace. Jako trenér pracuje i Laurenta Blanc.

Zvláštní kapitolou je Zidane, který z trávníku odešel neslavně po hlavičce do hrudi Itala Marka Materazziho ve finále MS 2006, ale pro Francouze zůstal modlou. Střelec dvou branek z finále 1998 se dnes hodně věnuje humanitární činnosti, reklamě a propagaci fotbalu ve světě. V pravidelném půlročním průzkumu pořádaném nedělníkem Le Journal du Dimanche byl sedmkrát zvolen nejoblíbenější osobností Francie.

Reklama

Související témata: