Hlavní obsah

Pelé nesouhlasí s Blatterem, že jsou fotbalisté otroci

STOKE

Brazilská fotbalová legenda Pelé se ohradila proti výrokům prezidenta světové fotbalové federace FIFA Seppa Blattera, který prohlásil, že hráči jsou otroky svých klubů. Slavný hráč, považovaný za nejlepšího fotbalistu historie, tvrdí, že pokud někdo pobírá plat, nemůže být otrokem.

Článek

"Otrokem jste, pokud pracujete bez nároku na mzdu," řekl Pelé, jenž je v Anglii čestným hostem při oslavách výročí nováčka nejvyšší soutěže Stoke. "Žádné zaměstnání neumožňuje, aby člověk ukončil smlouvu jen tak, fotbal v tom není výjimkou. Až mu vyprší smlouva a bude volným hráčem, tak pak ať si jde kam chce," dodal trojnásobný mistr světa z Brazílie, v které byl systém otroctví zrušen teprve před 120 lety.

Blatter svůj výrok o otrocích použil v souvislosti s případem Cristiana Ronalda, který chce přestoupit do Realu Madrid, avšak Manchester United svou největší hvězdu nechce prodat. Podle Blattera by měl mít hráč možnost přestoupit, pokud o to stojí, jinak prý jde o moderní podobu otroctví.

Ronaldo několikrát prohlásil, že chce přestoupit do Realu, ovšem Manchester neobměkčila ani astronomická nabídka v podobě 100 miliónů liber (asi tři miliardy korun).

Trenér Alex Ferguson chce mít vše pod kontrolou, a tak portugalské hvězdě nařídil, že se musí v klubu hlásit již 18. července. S týmem tak Ronaldo pravděpodobně pojede na soustředění do Jižní Afriky, přestože kvůli nedávné operaci kotníku nebude moci ještě několik týdnů hrát. Ferguson však chce vyčistit vzduch a přesvědčit hráče, aby v klubu zůstal.

Reklama