Hlavní obsah

Neremcejte, dostáváte 40 miliónů, zní vzkaz ligovým klubům z Kavčích hor

PRAHA

Čtyřicet miliónů dostáváte, račte tedy zmlknout a neremcejte. Poselství adresované ligovým klubům domáhajícím se na České televizi, aby nedělní přímé přenosy z Gambrinus ligy začínaly o dvě hodiny dříve, než bylo po dva roky zvykem, je jasné. Platíme, můžeme si tudíž určovat, kdy budeme vysílat, zaznělo v pondělí opakovaně z Kavčích hor. „A nám nezbývá, než vzkaz televize respektovat,“ přiznal na přímý dotaz Sport.cz šéf fotbalových Teplic František Hrdlička.

Foto: PRÁVO/Dorian Hanuš

Česká televize platí a tudíž i určuje začátky zápasů.

Článek

Přitom právě Teplice patřily do vzpurné skupiny devíti ligových klubů, které se domáhaly, aby nedělní přímé přenosy z nejvyšší soutěže začínaly dříve, než ve 20.15. Slavia ale zrovna tak.

Čtvrthodina vůbec nic neřeší

„Proto mně vzkaz České televize, že přistoupila na kompromis a posunula začátek přenosů na 20 hodin, připadá jako vtip,“ netají rozčarování z výsledku jednání mezi televizí a fotbalovým svazem první muž Slavie Petr Doležal. „Čtvrthodinový posun vůbec nic neřeší,“ přitakává i severočeský boss František Hrdlička. „A aby bylo jasno - nebylo nás devět. Celkem dvanáct klubů chtělo, aby televizní přenosy začínaly v neděli dříve,“ upřesňuje Doležal.

V neděli večer diváci nechodí

Argument vzpouzejících klubů zní přesvědčivě – večerní přenosy nás připravují o diváky. „Kdo by se v říjnu či listopadu trmácel na Stínadla, když si může sednout doma, pustit si bednu a koukat se na fotbal pěkně v teple a pohodlí?“ do jisté míry chápe František Hrdlička příznivce fotbalových Teplic.

„U nás je to stejné,“ souhlasí slávistický boss Petr Doležal, neboť i on má vyčísleno, jaká spousta sešívaných fanoušků se rekrutuje z blízkého i hodně vzdáleného okolí Prahy. „A to už vůbec nemluvím o divácích z okolních měst a vesnic, kteří se domů veřejnou dopravou po dvaadvacáté hodině prostě nedostanou. Takže musí jet autem, což představuje zase pár stovek navíc,“ připojuje Hrdlička a všichni zástupci rebelujících klubů přitakávají.

„Jenže sledovanost nedělních večerních televizních zápasů je velice dobrá, což je zase argument  náš,“ namítá šéf sportovní redakce České televize Otakar Černý.

„Ale my máme i další argumenty – nedělní večerní zápasy zasahují i do klubových rozpočtů, poznamenávají trénink a přípravu. Když hrajeme v neděli večer někde na Moravě, musíme vyrazit samozřejmě už v sobotu a v noci po utkání buď znovu přenocovat, což jsou náklady navíc, nebo se domů vrátit nad ránem, takže se mění režim přípravy. Opačně to pochopitelně platí i pro moravské kluby a jejich cestování do Čech. Nejen televize, ale i my si musíme hlídat ekonomiku,“ připomíná Petr Doležal.

ČT: Platíme, tudíž určujeme

Jenže Česká televize si stojí na svém – my platíme, na účet ,stesu´ posíláme čtyřicet miliónů, takže si začátek nedělních přenosů budeme určovat my. „Přece nepůjdeme s fotbalovým přenosem proti nejsledovanějšímu sportovnímu pořadu, jímž jsou Branky, body, vteřiny?!“ má jasno šéf sportovní redakce ČT Otakar Černý. „Chápu ho, Branky jsou jejich hýčkaným dítětem. Teď se navíc jejich začátek posouvá na 19.45, což všechna jednání komplikuje,“ ocitá se šéf profesionálního fotbalu Ivo Lubas v dvojí palbě.

Začátek přenosů v 18.30 navrhovaný ligovými kluby je neakceptovatelný pro televizi, nově dohodnutý čas ve 20 hodin zase pro kluby. „Proč má tedy televize specializovaný sportovní kanál ČT4, když ani na něm není ochotna vyjít vstříc klubům?“ namítá generální ředitel Slavie Petr Doležal. „Všechno se odvíjí od síly ekonomiky, trhu a konkurenčního prostředí, které u nás ještě pořád není. Až vzniknou placené televizní kanály, jako třeba v sousedním Německu, pohneme se z místa. Zatím se ale neustále motáme v začarovaném kruhu,“ má své vysvětlení Hrdlička.

Kruh, z něhož není úniku

Zmiňovaný začarovaný kruh má samozřejmě své mantinely, které postavili sponzoři českého fotbalu. Gambrinus,T-mobile, Hyundai a spol. chtějí být za milióny, jež stejně jako Česká televize prostřednictvím marketinkové organizace fotbalového svazu STES do fotbalu sypou, samozřejmě vidět. A kde jinde než v televizi.

„Platí televize, platí sponzoři a my se musíme podřídit. A z druhé strany to schytávat od majitelů našeho klubu, kteří kritizující klesající návštěvnost na Stínadlech. A mám jim donekonečna omílat, že v uplynulém ligovém ročníku jsme hráli devětkrát před televizními kamerami, takže úbytek diváků je logický?!“ klade si řečnickou otázku teplický šéf František Hrdlička.

Kverulanti, zmlkněte!

Pochopitelně – čtyři či pět nejsilnějších ligových klubů by se mohlo vzbouřit. Pět miliónů, což je suma, jež na ně připadá z balíku placeného Českou televizí, je nezruinuje a nepoloží. „Nás sice ne, ale princip fotbalové solidarity musíme ctít. Jsou totiž kluby, pro jejichž rozpočet představuje pět miliónů významnou částku. Takže jsme zase v začarovaném kruhu, z něhož není úniku,“ uvědomuje si jeden z třinácti členů české fotbalové generality František Hrdlička, že ani případná rebelie nic nezmůže a nezbývá tudíž nic jiného, než vzkaz z Kavčích hor respektovat.

„My bychom s ligovými kluby ani nejednali, protože pro nás je partnerem fotbalový svaz a STES. Komu se to nelíbí, nechť si jde do jiné televize,“ vzkazuje případným kverulantům a rebelům šéfredaktor sportovní redakce České televize Otakar Černý.

Reklama

  3 : 0 Plzeň - Zlín 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Plzeň vs. Zlín
Plzeň vs. Zlín
Plzeň
Zlín