Hlavní obsah

Šéf ČT Černý: Se svazem se na vysílání devatenáctek dohodnout nešlo

Milan VlčekSport.cz

Smůla - česká reprezentační devatenáctka táhne úspěšně evropským šampionátem, ale fotbalový fanoušek ji na obrazovkách tuzemských televizí zatím nespatřil a asi ani nespatří. A to přesto, že se mistrovství Evropy koná v Čechách! "Může za to jednoznačně ČMFS," tvrdí šéf sportovní redakce České televize Otakar Černý. „Svaz ohledně televizních práv jednal naprosto nekompetentně,“ dodal pro Sport.cz.

Článek

„Česká televize od února pátrala po majitelích práv, ale ČMFS neměl vůbec ponětí, kdo jimi disponuje. Když jsme vysílali přenosy z futsalu v Ostravě, na všem jsme se domluvili. Tentokrát ale bylo naše snaha marná, i když jsme měli jsme připravený štáb a i třeba kameramani si podle šampionátu devatenáctek plánovali dovolené. Pak jsme zjistili, že vysílací práva získal Eurosport, jenže to už neměl nikdo ze svazu zájem, aby přenos vysílala i Česká televize,“ tvrdí Černý s tím, že ho na svazu odbyli s tvrzením. „Na Eurosportu to uvidíme, což nám stačí.“

"Naprosto nesmyslné obvinění," reaguje na Černého invektivy místopředseda fotbalového svazu Jaroslav Vacek. „Majitelem televizních práv na vysílání fotbalového mistrovství Evropy hráčů do 19 let je UEFA, nikoliv ČMFS. A právě UEFA na základě vlastní obchodní strategie oslovuje televizní stanice, mající o vysílání zájem. A s nimi pak přímo jedná o prodeji televizních práv. ČMFS je z pověření UEFA pouze pořadatelem závěrečného turnaje mistrovství Evropy této věkové kategorie, ale nikdy neuvažoval o zakoupení televizních práv na jeho vysílání.“

Česká televize měla přesto možnost vysílat alespoň jedno utkání, a to právě čtvrteční mezi Českem a Řeckem z Liberce. „Eurosport koupil práva na devět střetnutí, nekoupil je ovšem na zápas Česko-Řecko. Takže kdo by signál vyrobil, mohl utkání vysílat. Tiskový mluvčí reprezentace Lukáš Tuček nás kontaktoval a možnost vysílání nabízel. Ovšem za takovou sumu peněz, která byla pro nás neakceptovatelná,“ prozradil Černý.

„Pana Černého jsem informoval, že po dohodě mezi UEFA, Eurosportem a řeckou televizí ERT bude utkání Česko-Řecko vysílat řecká televize,“ reagoval pro Sport.cz tiskový mluvčí reprezentace Lukáš Tuček.

Možná se český divák dočká

Nebyla ale přece jen možnost se dohodnout? „Když jsem se Lukáše Tučka na rovinu zeptal, kdo zastřešuje práva na tento přenos, řekl mi, že jeho agentura,“ stojí si na svém šéf ČT s poznámkou, že nechápe, jak může docházet k takovémuto střetu zájmů. „Tučkova agentura nakonec prodala práva jedné z řeckých televizí,“ nenechal si tajemství pro sebe Černý. „Vůbec nechápu, proč bychom měli platit za přenos, který si můžeme sami vyrobit,“ stojí si na svém.

Nedělní třetí utkání české devatenáctky ve skupině proti Itálii se na obrazovkách tuzemských televizí zcela určitě také neobjeví, jistá naděje na přímý přenos přesto ještě existuje. To v případě, že Dovalilův tým postoupí ze skupiny. "Pak do jednání o zakoupení práv vstoupíme, ale se svazem rozhodně jednat nebudeme. To je marné,“ avizuje Černý.

„Na první pohled jsem viníkem já, neboť mám v České televizi servírovat divákovi sport. Někdy ale narazím na partnery, kteří mají jiné zájmy než sportovní,“ myje si ruce šéf sportovní redakce České televize Otakar Černý.

Nedělní duel mezi Českou republikou a Itálií mohou fanoušci od 18:00 sledovat na programu Eurosport.

Reklama