Hlavní obsah

Byl jsem trochu nervózní, přiznal Brückner

VÍDEŇ

Do novináři zcela zaplněného sálu vídeňského hotelu Hilton vstoupil v doprovodu šéfa rakouského fotbalového svazu Friedricha Sticklera očividně rozechvělý. Úvodní řeč měl připravenu v němčině, avšak poté už často odpovídal na dotazy ve své mateřštině. Čech Karel Brückner, nový kouč fotbalistů Rakouska, přiznal po prvním setkání s tamními žurnalisty, že ho mírně přepadla nervozita.

Článek

„Moje němčina přece jen není zcela precizní. Proto jsem uvítal, že se objevila překladatelka, která byla schopná moje slova tlumočit. Na hřišti už to bude jiné. Fotbalové termíny totiž ovládám německy naprosto dokonale,“ tvrdil Brückner. U rakouského národního týmu podepsal kontrakt do konce kvalifikace pro MS 2010 v JAR, do níž vstoupí 6. září atraktivním domácím duelem s Francií. Smlouva mu má ročně vynést 700 tisíc eur, což je v přepočtu zhruba pětkrát tolik, než donedávna bral jako kouč českých reprezentantů.

Oblečený do riflí a černého saka ukázal rakouským novinářům přívětivou tvář. Upustil od ironických komentářů, jimiž v závěru svého působení u našeho národního mužstva občas obšťastňoval na tiskovkách jejich české kolegy. „Ta nesnesitelná lehkost bytí už pro mě začínala být skutečně nesnesitelnou,“ parafrázoval kupříkladu na dotaz, proč se již po tak krátké době vrací k trénování, vtipně svůj nedávný výrok.

S rakouskými žurnalisty hodlá prý vycházet dobře. „Jsem přesvědčen, že i s českými jsem měl výborné vztahy. Někteří ovšem nehodlali vzít na vědomí, že jsem přece jen malinko kontroverzní,“ mínil.

Vyznal se z lásky k jejich zemi

Brückner se včera Rakušanům vyznal z lásky k jejich zemi. „Je nádherná. Proto jsme sem taky tak často jezdili s českou reprezentací na soustředění,“ vysvětloval s úsměvem. Slíbil, že se co nejdřív seznámí se slovy rakouské hymny. „Určitě se je brzy naučím,“ tvrdil.

Rakušané jsou přesvědčeni, že získali na reprezentační lavičku schopného muže na svém místě. „Je nesmírně zkušený a v českém fotbale toho už mnoho dokázal. Máme šanci se s ním probojovat na světový šampionát,“ je si jist svazový předseda Stickler.

Jmenování nového kouče posvětil i rakouský spolkový prezident Heinz Fischer. „To mě samozřejmě potěšilo,“ netajil Brückner radost. Připustil, že by mu vůbec nevadilo postavit se na rakouskou střídačku v utkání proti Čechům. „Jsem pragmatik, žádná nostalgie by mě nepřepadla. Vždyť měnit trenérská místa je ve fotbale v poslední době naprosto běžné. Ve skupině na sebe tentokrát nenarazíme, ale v úvahu připadá třeba přátelský zápas. V únoru příštího roku máme volný termín,“ vzkázal na dálku vedení ČMFS.

Reklama

Související témata: